Brexit: Εκβιάζει και πάλι την Ευρωπαική Ένωση ο Μπόρις Τζόνσον


Ακόμη δεν πρόλαβε να εκλεγεί ο Μπόρις Τζόνσον και ξεκίνησε την επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του Brexit.

Στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι η επίτευξη της εμπορικής συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit και πριν το τέλος του 2020, ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου και επαναφέροντας έτσι στο τραπέζι τον κίνδυνο/απειλή «μη συμφωνίας» και άλματος στο κενό (cliff-edge).

Αυτή η εξέλιξη επανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο στην πραγματικότητα μετά την θριαμβευτική εκλογή του Μπόρις Τζόνσον με την στερλίνα να κατρακυλά μετά τον ενθουσιασμό των προηγουμένων ημερών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο της συμφωνίας του Brexit ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδο στις 31 Ιανουαρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την οποία θα διεξάγονται με το ευρωπαϊκό μπλοκ οι διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν την μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Click4more: Brexit: Ο Τζόνσον απαγορεύει δια νόμου την παράταση της μεταβατικής περιόδου

«Την περασμένη εβδομάδα οι Βρετανοί ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία μία κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το Brexit και θα επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά. Αυτό ακριβώς έχουμε την πρόθεση να κάνουμε από αυτήν κιόλας την εβδομάδα», δήλωσε σήμερα πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το πρόγραμμά μας ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν θα παρατείνουμε την μεταβατική περίοδο και ο νέος εφαρμοστικός νόμος της συμφωνίας αποχώρησης θα απαγορεύσει ρητώς στην κυβέρνηση να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση» της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020, πρόσθεσε.

Η συμφωνία του διαζυγίου προβλέπει ότι κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς. Θα καταβάλλουν την χρηματική τους συμβολή στο ευρωπαϊκό μπλοκ, χωρίς όμως να συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χωρίς να λαμβάνουν μέρος στην λήψη των αποφάσεων. Για να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου, το Λονδίνο να πρέπει να διατυπώσει σχετικό αίτημα την 1η Ιουλίου 2020.

Εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ορίζουν δασμούς για την κυκλοφορία των προϊόντων.

 

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ