ΕΛ.ΑΣ. για Κουκάκι: Οι γονείς των συλληφθέντων έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση στην κατάληψη στο Κουκάκι. «Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα», είπε ο κ. Χρονόπουλος. Ο πατέρας συνελήφθη για αντίσταση και οι δυο γιοί σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. γιατί συμμετείχαν στην κατάληψη. Βρέθηκε και σημείωμα με οδηγίες προς τους καταληψίες για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.

Τα όσα έγιναν σήμερα στην επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι περιέγραψε σε αναλυτική παρουσίαση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θόδωρος Χρονόπουλος. Τα γεγονότα, έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βία και για εισβολή σε ιδιοκτησία από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι το πρωί έγινε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Είπε ακόμα ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Όσον αφορά στο κτίριο της Ματρόζου το οποίο είναι ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στις 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ρώτησαν κάτοικο διπλανού σπιτιού – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του – αν υπάρχει πρόσβαση από το σπίτι του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Προσπαθώντας να μπουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου, οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς. Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι του γειτονικού σπιτιού και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα. Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα μπήκαν στο σπίτι και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρεις ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο για τον κάτοικο του διπλανού σπιτιού και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθησαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. «Διευκρινίζεται», είπε ο κ. Χρονόπουλος «ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων».

Click4More Κουκάκι: Προσήγαγαν καταληψίες και… πολίτες μετά την επεισοδιακή εκκένωση!

Σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που κλήθηκαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Συνολικά και από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Αναφερόμενος στο θέμα της σύλληψης του πατέρα και των δυο γιών του ο κ. Χρονόπουλος είπε: «Θέλω να κλείσω, με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής: Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα».Παγίδα – θανάτου στην σκάλα

Ο κ. Χρονόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην παγίδα που είχαν φτιάξει οι καταληψίες. Όπως είπε: «Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά – βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ είπε ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Ο κ. Χρονόπουλος αφού διάβασε την μετάφραση είπε ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα. Τι έγραφε το σημείωμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here