Βουλή, προϋπολογισμός: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών πέφτει η αυλαία της 5ήμερης συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Αναμένεται άγρια κόντρα ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Πεδίο διαμάχης και οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οι καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία. Το βράδυ, ίσως και πριν από τα μεσάνυχτα, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. LIVE από τη Βουλή όλη η διαδικασία.

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την επικράτηση του κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενομένου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν τα μεσάνυχτα.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή Θα ανακοινώσει έκπληξη ο Μητσοτάκης;

Θα έχει ή όχι η αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό το στοιχείο του αιφνιδιασμού; Το ενδεχόμενο της ανακοίνωσης ενός νέου θετικού μέτρου-έκπληξη ούτε επιβεβαιώνεται ούτε, όμως, και διαψεύδεται από τους παροικούντες το Μαξίμου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού να υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Κυριάκος αρέσκεται σε τέτοιου είδους εκπλήξεις και ότι κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του ως την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε κάνει π.χ. το καλοκαίρι, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από τη φετινή κιόλας χρονιά.

Click4more: Σταϊκούρας: Εξετάζουμε πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ

Προς την κατεύθυνση της έκπληξης έδειξε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε με νόημα στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, ενώ όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας κι αφού πρώτα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη «ζυγίσει» ομού μετά του οικονομικού επιτελείου τα δεδομένα που διαμορφώνονται με βάση την πορεία των εσόδων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες εκπλήξεις του πρωθυπουργού θα κινούνται στη λογική της μείωσης των φορολογικών βαρών και συγκεκριμένα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης ή/και του τέλους επιτηδεύματος. Όχι, όμως, και στη λογική της διαγραφής π.χ. της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός μέτρου μόνιμου χαρακτήρα που θα σηματοδοτεί επιπλέον τη συνέχεια και συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη φορολογία.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να τονίσει πως ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο πρώτος μετά από σχεδόν μία δεκαετία με τα βάρη να μειώνονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αύξηση των εσόδων να οφείλεται στην ανάπτυξη και γενικότερα τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να βάζουν την οικονομία σε νέα τροχιά, καθώς η ανάπτυξη το 2020 εκτιμάται πως θα κινηθεί σε διπλάσιο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,8%).

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ