Σκληρό ροκ στη Βουλή – Μητσοτάκης: Μαυρίσατε την ψυχή των πολιτών – Τσίπρας: Προϋπολογισμός απάτης

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2020 «κορωνίδα απάτης». 

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκτοξεύσει πυρά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό απάτη».

Μητσοτάκης: Μείωση σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020

«Μήνα το μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μέχρι το 2022, τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,5 δισ. ευρώ για την εκπόνηση αναπτυξιακών έργων, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου, αλλα για η ενίσχυση της Παιδείας και των Νέων Τεχνολογιών», πρόσθεσε.

«Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα με βάση το σουηδικό μοντέλο», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι καταργήθηκαν τα capital controls, δρομολογήθηκε η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων με το Σχέδιο «Ηρακλής», η ΔΕΗ σώθηκε, πάντα όμως υπό κρατικό έλεγχο. Η χώρα αναβαθμίζεται διεθνώς και αυτός φαίνεται από τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη.

Για τις αναφορές Τσίπρα περί «απάτης του Προϋπολογισμού»

«Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης μιας απώλειας -εν προκειμένω της εξουσίας για εσάς: Η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Εάν κρίνω από το ύφος σας σήμερα, μάλλον είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού, ελπίζω να φτάσετε απευθείας στο στάδιο της αποδοχής, χωρίς να περάσετε από τα υπόλοιπα στάδια. Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, αλλά παραγωγός απάτης, κύριε Τσίπρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την Τουρκία και την επιθετική ρητορική της Άγκυρας

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την αναβάθμιση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των υποβρυχίων μας.

«Επαναλαμβάνω την αταλάντευτη θέση μας: Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά δεν εκχωρούμε κάνενα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων. Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία.

Ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη

«Πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα είχα πει ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 θα είναι το τελευταίο βήμα μιας κακής περιόδου. Και πλέον ο Προϋπολογισμός του 2020 έρχεται να υλοποίησει τις δεσμεύσεις μας. – Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω. Σήμερα το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει έναν Προϋπολογισμό ελπίδας, δράσης και αποτελέσματος, που αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρωθπουργός.

Έδωσε έμφαση στο ότι «ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Το «άυλο κέρδος» της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «άυλο κέρδος» της κυβέρνησης και σημείωσε: «Είναι η αισιοδοξία των Ελλήνων πολιτών κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την κυβέρνησή μας. Είμαστε συνεπείς απέναντι στον λαό και αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται από τους Έλληνες πολίτες».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Το Σχέδιο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των «κόκκινων» δανείων τους, κι έτσι θα επανέλθει ο τραπεζικός δανεισμός σε ευνοϊκά επίπεδα για τις επιχειρήσεις.

«Έχει έρθει η ώρα επιτέλους να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από μύθους καθηλωμένους επί χρόνια. Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει και μάλιστα με σύμμαχο την κοινωνία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα αιολικά πάρκα και την καθαρή ενέργεια, επέμεινε πως «μπορεί να γίνει σύντμηση του χρόνου χορήγησης αδειών στους 24 μήνες».

Για την αγορά ακινήτων

«Η αγορά των ακινήτων είναι βραχίονας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τις τσακίσατε, κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Για την εξυγίανση της ΔΕΗ

«Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια, θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών.

Δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας. Τόνισε, εξάλλου, πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. «Γίνατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών, κύριε Τσίπρα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ.», είπε και εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας, πως «οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».

Τσίπρας – Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και απάτης

Ανοίγοντας την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο Προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση ψυχρών αριθμών αλλά η «ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και των παιδιών τους».

«Και είναι ταυτόχρονα, η φωτογραφία, το καθρέφτισμα, της λογικής, της πολιτικής, ακόμα και της ηθικής μιας κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Κι αν έτσι δούμε το σημερινό σχέδιο Προϋπολογισμού, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη. Για τους λίγους και εκλεκτούς όμως προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και “δώρα”, συχνά φωτογραφικά».

Στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας αλλά και απάτης».

«Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «απάτες που όσο και αν ωραιοποιούνται και συγκαλύπτονται από τη συστοιχία των φιλικών τους ΜΜΕ, γίνονται όλο και πιο φανερές στην κοινή γνώμη».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όλα αυτά γίνονται ορατά και από τους συντηρητικούς πολίτες που στήριξαν εκλογικά τη ΝΔ.

«Και αναφέρω δειγματοληπτικά: Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα σας για 4ο μνημόνιο. Αυτά λέγατε στη περυσινή συζήτηση για το προϋπολογισμό. Τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση έβγαζε οριστικά τη χώρα από τον κλοιό των μνημονίων. Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική σας για το χρέος, τη στιγμή που η δική μας κυβέρνηση όχι μόνο το ρύθμιζε επιτέλους προς όφελος της χώρας, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:

«Απάτη οι διαρκείς επιθέσεις σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία είχατε υποσχεθεί να μειώσετε άμεσα, επειδή θα έδειχναν καλή διαγωγή απέναντι στους εταίρους. Είδαμε πόσο τα μειώσατε κύριε Μητσοτάκη. Και η απάτη αυτή είναι ακόμα χειρότερη, γιατί δεν αξιοποιήσατε αυτό που εμείς αρχίσαμε, τη μείωση δηλαδή των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, που θα εξασφάλιζε τους δανειστές. Απάτη τρανή, η ανάπτυξη 4% που θα φέρνατε αμέσως με την εκλογή σας. Γιατί εσείς είστε τάχα φιλικοί προς τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με μας. Κι ότι θα παραμερίσετε για τους επενδυτές εμπόδια, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, και η προστασία της εργασίας, σε αντίθεση με μας. Ε, τώρα προϋπολογίζετε ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ, τις προβλέψεις του οποίου εκτιμάτε ιδιαίτερα ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από 2%. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%. Απάτη μεγάλη επίσης, η δήθεν μεγαλοψυχία σας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Εξαπέλυσε δε, «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας πως πήρε μια ψηφισμένη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την εναρμόνισε με την «ταξική μονομέρεια» της κυβέρνησης.

«Να δώσετε δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες. Σε αντίθεση με μας, που είχαμε την εντελώς αντίθετη λογική» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:

«Απάτη τερατώδης, επίσης, η δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης. Την οποία αντί να ελαφρύνετε την επιβαρύνετε. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, την καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που ετοιμάζετε για τους μη μισθωτούς, την υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μια σειρά άλλα μέτρα, που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Απάτη επίσης η εκστρατεία σας για το κοινωνικό μέρισμα, που όταν το δίναμε εμείς υπερπολλαπλάσιο το χαρακτηρίζατε ψίχουλα. Και ενώ τα ψίχουλα δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά».

Σχολιάζοντας σκωπτικά ότι είναι κουραστικό ακόμη και για τον ίδιο να απαριθμεί αυτή την «αλυσίδα», ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απάτες και το «δήθεν δημοσιονομικό κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», το «επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας», την «προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης», «η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών ως προδοτική», «το αίσχος της προπαγάνδας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί πρόσφυγες», «οι μπουλντόζες στο Ελληνικό», «το δόγμα περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης».

Εκτεταμένη αναφορά στα θέματα νόμου και τάξης έκανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Χαρακτήρισε «χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης» και αναφέρθηκε: «στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία. Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση». Ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική». Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Εκτεταμένη αναφορά και στα ελληνοτουρκικά έκανε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή προσέγγιση, διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα» και πρόσθεσε ότι «ορθώς πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα. Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι παρά την αλλαγή ρότας της Τουρκίας, «η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να υπάρχει…» και ανέφερε: «Θα ήταν απλό, να πούμε ότι σήμερα, η μόνη λύση είναι η ανάσχεση των ροών. Να επαναπροωθούμε στη θάλασσα τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν σταματάει η Τουρκία, παραβιάζοντας τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να μιλάμε για ‘την εποχή των κανονιών’ και να βάζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσής μας, να αποκαλύπτουν τους άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού».

Ακολούθως, εξήγησε ότι φιλειρηνική πολιτική δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, που ενισχύονται από ανεύθυνες κυβερνητικές διαρροές και εκθέτουν τη χώρα μας. Αλλά στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή». Σημείωσε ότι «μέσα στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, εξασφαλίσαμε την αναβάθμιση των F-16 και πριν λίγες μέρες υπερψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο, και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους πρόσφατους χειρισμούς του λέγοντας πως «το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η χώρα αυτές τις ώρες από την ηγεσία της, δεν μπορεί να είναι ‘να επιδειχθεί καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές’. Ούτε ότι ‘δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο’. Αυτές είναι τουλάχιστον ατυχείς, για να είμαι επιεικής, δηλώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν, και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν, την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Συνεχίζοντας είπε ότι η φιλειρηνική πολιτική σημαίνει ενεργητική διπλωματία και πρόσθεσε ότι «πρέπει για μία ακόμα φορά να δώσουμε μάχη, προκειμένου να ενσωματώσουμε τα συμφέροντά μας στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις – και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί – για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος εταιρειών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι το τίμημα της ευρωπαϊκής διπλωματικής απραξίας θα είναι τεράστιο».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε ξανά προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε σαφές μήνυμα του Προέδρου Τραμπ, ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί». Είπε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ωστόσο διατράνωσε ότι «δεδομένους δεν πρέπει να μας θεωρεί κανείς».

Είπε ακόμη ότι στόχος μας ήταν είναι και παραμένει ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου και ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016, και να προχωρήσουν, οι συνομιλίες για συνυποσχετικό προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ