Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» ο Προϋπολογισμός του 2020

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της χώρας λόγω της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και στη σκιά των καταγγελιών για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Η πενθήμερη συζήτηση που διήρκεσε περίπου 50 ώρες και τοποθετήθηκαν 224 βουλευτές και 34 μέλη της κυβέρνησης, κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 158 υπερψήφισαν, έναντι 139 που καταψήφισαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ –όπως είπε- τα κέρδη ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα.

Χαιρέτισε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, στηλίτευσε ωστόσο, την οικονομική πολιτική προηγούμενης κυβέρνησης κι με αφορμή τις αναφορές Τσίπρα για αλλεπάλληλες απάτες της κυβέρνησης, είπε προς τον τέως πρωθυπουργό. «Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε συναινετικός στα εθνικά θέματα, ανεβάζοντας ωστόσο, τους τόνους για τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και οικονομίας.

«Η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση», είπε ο τέως πρωθυπουργός και υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης του.

«Η στρατηγική σας είναι: Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Και θα έρθει η ισχυρή ανάπτυξη. Μα αυτές ακριβώς δεν ήταν η στρατηγική και οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση», υποστήριξε.

Με αναφορές στις εξελίξεις στο εθνικό μέτωπο, το προσφυγικό και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας «διάνθισε» την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας και επέκρινε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρνήθηκε να πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και το συμβούλιο αρχηγών.

«Να στείλουμε καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν και την Ευρώπη, ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά», ανέφερε η κ. Γεννηματά και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι δεν έχε ολοκληρωμένη γραμμή.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της από κοινού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με αφορμή την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι, ανέφερε πως «η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας και αποτελεί ομολογία της αποτυχίας».

«Ο γαλάζιος Άγιος Βασίλης αντικατέστησε τον ροζ», είπε, αναφερόμενη σε θέματα οικονομίας.

«Βαθιά αντιλαϊκό» χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε καυστικά πως η καταστολή προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα απέναντι στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις. Αναφερόμενος στα κρούσματα αστυνομικής βίας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Η αυθαιρεσία, η κρατική βία και η κρατική καταστολή έχουν πάντοτε κοντά ποδάρια, γιατί φουντώνουν την οργή που γίνεται ποτάμι και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του», είπε.

Πυρά τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο Γιάννης Βαρουφάκης και περιέγραψε εκ νέου τη χώρα ως «χρεοδουλοπαροικία».

«Ο προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλαστική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας», είπε.

Υπερασπίστηκε την πολιτική του ως υπουργού Οικονομικών το α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε ότι έχει πολλά ράμματα για τη γούνα των πρώην συντρόφων του.

Στο πλευρό της κυβέρνησης για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων, τάχθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Μιλάνε για βία της αστυνομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ας μου πουν μια αστυνομία, π.χ. στη Βενεζουέλα ή στη Βόρεια Κορέα ή στη Σοβιετική Ένωση, που πήγαινε με τριαντάφυλλα», είπε.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ