Σούδα: Σοκ και δέος από αυτόν τον λαγοκέφαλο – Η εικόνα έγινε αμέσως viral.

Στην κάτω Σούδα έχουν βρει… καταφύγιο οι λαγοκέφαλοι, και φωτογραφίες όπως αυτή κάνουν γρήγορα το γύρο του ίντερνετ…

Οι συγκεκριμένοι ψαράδες δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν σήκωσαν τα δίχτυα… Λαγοκέφαλους που έφταναν σε βάρος ακόμη και τα 9,5 κιλά, και μήκος μέχρι και 73 εκατοστά έπιασαν ψαράδες στην κάτω Σούδα. Τις σχετικές φωτογραφίες κοινοποίησε αναγνώστης στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” και αμέσως έγιναν viral.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ψάρι που έχει κατακλείσει τις θάλασσες της Κρήτης, καθώς η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Πηγή: www.newsit.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι θα μπορούσα να πω ακόμα και εγκληματικό, χωρίς να θέλω να καταστροφολογήσω, να δίδονται λαθεμένες πληροφορίες με τόση ελαφρότητα.
    Δεν υπάρχουν «μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη». Ανάλογα την εποχή και το μέγεθος τετραδοτοξίνη μπορεί να υπάρχει σε μεγαλύτερη ή μικρότερη συγκέντρωση σε ΟΛΗ ΤΗ ΣΑΡΚΑ του ψαριού.
    Πιστεύω ότι η Ιαπωνία, που έχει απαγορεύσει τελείως την κατανάλωση του είδους αυτού (Lagocephalus sceleratus), δεν είναι μια «χαζή» χώρα.
    Υπάρχουν άλλα είδη λαγοκέφαλου, και στις δικές μας θάλασσες, που περιέχουν την τοξίνη σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία αν απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα καθιστούν το ψάρι βρώσιμο και είδη που είναι εξ ολοκλήρου βρώσιμα.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here