Καιρός τα Χριστούγεννα: Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις


Ο καιρός για τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και ως το τέλος του χρόνου αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τι λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις.

Ο καιρός θα είναι άστατος και την Κυριακή θα είναι βροχερός στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, με ισχυρές βροχές στα δυτικά , κεντρικά , βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο , καθώς και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. Πέρασμα βροχών και καταιγίδων θα έχουν και οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Σταδιακά , οι άνεμοι θα στραφούν από νοτιάδες σε δυτικούς και στη συνέχεια σε βορειοδυτικούς και μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων η θερμοκρασία θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων , αναμένεται καιρός βορείου – βορειοδυτικού ρεύματος , ο οποίος θα δίνει συννεφιές κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου και σε προσκείμενα σε αυτό τμήματα . Δεν αποκλείεται να προκύψουν και κάποιες βροχές στα νησιά κυρίως του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, καθώς και στην Μαγνησία, την Εύβοια και την Κρήτη, και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτών των τμημάτων. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα επικρατούν ψυχρές αλλά σχετικά αίθριες καιρικές συνθήκες , με εξαίρεση τα βορειοανατολικά , όπου επίσης αναμένονται νεφώσεις και πιθανόν βροχές. Όπως προείπαμε, μιας και έχουμε ξεπεράσει τον ορίζοντα των 48 ωρών , οι τοπικές προγνώσεις για τα Χριστούγεννα , θα πρέπει να θεωρούνται ακόμα επισφαλείς. Από τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και μετά

Για το διάστημα αυτό, από την επομένη των Χριστουγέννων έως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί πιθανοτική εκτίμηση και όχι πρόγνωση.

Αρχικά λοιπόν εκτιμάται ότι την επόμενη και την μεθεπομένη των Χριστουγέννων αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός βορείου ρεύματος, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συνδυαστεί και από κάποια ατμοσφαιρική διαταραχή με τη μορφή short wave trough . Έτσι , εκτός του ότι η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει μικρή περαιτέρω πτώση , υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν αξιόλογα φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Σε αυτή τη περίπτωση θα έχουμε τα πρώτα αξιόλογα χιόνια σε ορεινά και ενδεχομένως και σε ορισμένα ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς- ανατολικής Θεσσαλίας & Εύβοιας.

Εξαιρετικά αβέβαιη είναι η εξέλιξη για τις 4 τελευταίες ημέρες του έτους , όπου φαίνεται σε πρώτη φάση να διατηρούνται οι χειμερινές θερμοκρασίες και οι βοριάδες ωστόσο μένει να ξεκαθαρίσει αν αυτή η κατάσταση είναι δυνατόν να συνοδευτεί από φαινόμενα ή αν θα έχουμε λιακάδα… Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να κατέβουν πολύ χαμηλότερα…

Πηγή: forecastweather.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ