Κοινή δήλωση Προέδρων Βουλής Κύπρου και Λιβύης: Απαράδεκτη η πρόθεση της Τουρκίας να στείλει στρατό

Στη Λάρνακα συναντήθηκαν σήμερα, Σάββατο (28/12), οι Πρόεδροι της Βουλής της Κύπρου και της Λιβύης. Μετά τη συνάντησή τους, Δημήτρης Συλλούρης και Αγκίλα Σαλέχ, σε κοινή τους δήλωση υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν την προσήλωση Κύπρου και Λιβύης στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Αguila Saleh, έφθασε στην Κύπρο την Παρασκευή (27/12) με σκοπό να στείλει ισχυρά πολιτικά μηνύματα και να ενισχύσει το μέτωπο των συμμαχιών της χώρας του, όπως αυτά που οικοδομούν Αθήνα και Λευκωσία με κράτη της περιοχής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Κύπριο ομόλογο του βρέθηκε και η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη (GNA).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Πρόεδροι της Λιβύης και της Κύπρου, τονίζουν ότι προτεραιότητα των δύο Κοινοβουλίων είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης και Αγκίλα Σαλέχ, η Κύπρος και η Λιβύη παραμένουν προσηλωμένες στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση:

Η ανακοίνωση των Προέδρων Κύπρου και Λιβύης

«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:

  • Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών.
  • Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκτυο της θάλασσας.
  • Θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.
  • Εκφράζουμε την στήριξή μας σε προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου το ΟΗΕ στη Λιβύη για επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης σύμφωνα με τους όρους εντολής του.

Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στερείται νομικής βάσης αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Επιβεβαιώνουμε την νομιμότητα της εκλεγεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη που τυχόν υλοποίησή της αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας.Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here