Νίκος Κουρής: «Είναι συναρπαστικό πλάσμα η Σμαράγδα. Είναι σαν… παραμονή Χριστουγέννων»

Ο Νίκος Κουρής έκανε την πιο παιχνιδιάρικη παρομοίωση για τη Σμαράγδα Καρύδη.

Οι δυο τους συνεργάζονται τη φετινή θεατρική χρονιά με το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος», κι ο ηθοποιός μίλησε για τησυνεργασία αυτήν, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα συναισθήματά του για την Σμαράγδα, την οποία μάλιστα αποκάλεσε «φίλη καρδιάς».

Η «Γίδα» αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό και απέσπασε βρα­βεία και διθυράμβους.

Είναι συγκινητικός ο τρόπος που είναι μαζί μας το κοινό, που μας εμ­ψυχώνει και μας χειροκροτεί ζεστά, λέγοντας μας υπέροχα λόγια… Εχουμε πει ότι θα παίζουμε μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά μπορεί να συ­νεχίσουμε με το ρεύμα που έχει η παράσταση μας. Είναι σπουδαίο το έργο αυτό του Αλμπι, ίσως το πιο σπουδαίο του κείμενο, με έντονο χιούμορ, εκρηκτικούς χαρακτήρες πανέξυπνους διάλογους, σκληρό­τητα, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη τρυφερότητα.

Υποδεικνύει όχι μόνο το μέλλον των έως τώρα παραδοσιακών δομών της κοινωνίας, αλλά και τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Οπως έχει πει και ο ίδιος ο Αλμπι: «Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το έρ­γο μου αφορά την ανικανότητα μαςνα είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας». Είναι ένα αληθινά σπουδαίο έργο.

Νίκος Κουρής

Πόσο σουρεαλιστικό είναι να παίζεις στη «Γίδα» και τις υπόλοιπες ημέρες σε ένα έργο όπως «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Ραγκαβή;

Εξόχως σουρεαλιστικό μπορώ να σου πω και αληθινά λυτρωτικό! Ευ­χαριστώ από την ψυχή μου τη Σμαράγδα (σ.σ.: Καρύδη) που μου το πρότεινε, που με σκηνοθέτησε σε αυτό, που είναι πλάι μου στη σκηνή, μαζί με μια εξαιρε­τική ομάδα ηθοποιών. Οταν μου το πρότεινε, ένιωσα… κεραυνοβόλο έρωτα και είpα αμέ­σως το «ναι»! Είναι συναρπαστικό πλάσμα η Σμαράγδα. Είναι σαν… παραμονή Χριστου­γέννων, όπου όλα είναι φωτεινά και όμορφα, όπου θα περάσουμε ωραία, όπου τα ωραία είναι μπροστά μας… Θετικό πλάσμα και αγα­πημένο, με ένα χιούμορ απίστευτο που δεν έχω ξαναδεί σε γυναίκα. Εχει υπέροχο μυα­λό και είναι όμορφη, αλλά είναι πιο όμορφη από μέσα! Το πνεύμα και η εξυπνάδα της εί­ναι πάνω από την ομορφιά της! Είναι μεγάλη ευτυχία να την έχεις σκηνοθέτιδα, συμπρωταγωνίστρια, αλλά και φίλη καρδιάς.

Αν σου κάνει πρόταση ξανά, θα πεις «ναι»;

Μετά… τσαρούχια, ;για να είμαι πιστός και στο έργο μας (σ.σ.: γελάει}! Με πολύ μεγά­λη χαρά!

Ο «Κουτρούλης» μας αφορά και σήμερα;

Απόλυτα! Η εμβληματική αυτή κωμωδία του Ραγκαβή είναι μια πολιτική σάτιρα που μοιά­ζει τραγικά διαχρονική, αφού θίγει θέματα ό­πως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία, ο αρχοντοχωριατισμός, η ξενομανία, η διαπλοκή, η σχέ­ση Τύπου και εξουσίας και ο διχασμός που έχει καθορίσει συχνά με οδυνηρό τρόπο όλη τη νεότερη ιστορία μας. Και είναι τα ίδια θέ­ματα που μας απασχολούν, δυστυχώς σχε­δόν 200 χρόνια αργότερα. Η Σμαράγδα το έχει ανεβάσει με έξυπνο τρόπο, «ντυμένο» με πρωτότυπα τραγούδια και υπέροχες μουσικές του Μίνου Μάτσα, παντρεύοντας το τό­τε με το σήμερα, με τρόπο αξιοζήλευτο και

Ποιο θα είναι το επόμενο «χτύπημα» σου;

Δεν ξέρω ακόμα. Υπάρχουν προτάσεις και συ­ζητήσεις αλλά δεν έχω κλείσει κάτι για την ώρα. Υπάρχει στο μυαλό μου έντονα η σκηνο­θεσία – θέλω να κάνω πράγματα όπως τα ονειρεύομαι. Θα το δοκιμάσω.

Πηγή: Real

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here