Φόρος εισοδήματος 2020: Έρχονται «γενναίες» μειώσεις – Δείτε ποιοι και πόσα κερδίζουν


Η νέα χρονιά ξεκίνησε με σημαντικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες. 

Οι πλέον ωφελούμενοι από τις αλλαγές, είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα μικρότερα των 20.000 ευρώ ή μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ, οι οποίοι είτε δεν βαρύνονται με τέκνα είτε βαρύνονται με 1 ή 2 τέκνα, καθώς επίσης και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μισθωτοί.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι μειώσεις φόρου θα γίνουν αισθητές από τον Ιανουάριο, καθώς θα μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση και θα δουν έτσι αυξήσεις των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών:

  • Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
  • Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου από τα 1.950 στα 777 ευρώ για όσους δεν βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα. Η νέα μειωμένη έκπτωση των 777 ευρώ, διαιρούμενη με τον νέο μειωμένο συντελεστή φόρου 9%, θα δίνει και πάλι «έμμεσο» βασικό αφορολόγητο περίπου 8.636 ευρώ, όσο και το ισχύον σήμερα.
  • Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 33 ευρώ και διαμόρφωσή της στα 810 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη, ο οποίος βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο. Η έκπτωση αυτή, διαιρούμενη με τον ελάχιστο συντελεστή 9%, θα δίνει «έμμεσο» αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.000 ευρώ (έναντι 8.863 ευρώ σήμερα) σε κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο.
  • Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 123 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη ο οποίος βαρύνεται με 2 εξαρτώμενα τέκνα (συν 33 ευρώ για το πρώτο και συν 90 ευρώ για το δεύτερο τέκνο). Δηλαδή, η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα ανέρχεται σε 900 ευρώ. Η έκπτωση αυτή, διαιρούμενη με τον ελάχιστο συντελεστή 9%, θα δίνει «έμμεσο» αφορολόγητο όριο εισοδήματος 10.000 ευρώ (έναντι 9.091 ευρώ σήμερα) στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων.
  • Περαιτέρω προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 900 ευρώ κατά 220 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο (πέραν του δεύτερου), το οποίο βαρύνει μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Ωστόσο, οι μειώσεις στη φορολογία φέτος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερες, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα αξιοποιήσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο υπάρξει για να μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η μείωση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2020.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 8% μεσοσταθμικά, παράλληλα με τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ