Πόλεμος ή διάλογος; Τα σενάρια και οι εισηγήσεις που έχει στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ


Τι προτείνουν οι Αμερικανοί στρατηγοί; Τι σχεδιάζει ο ίδιος; Το παρασκήνιο του κρίσιμου διαγγέλματος μετά την πρώτη απάντηση της Τεχεράνης.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκαν βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του προανήγγειλε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και εκθείασε για ακόμη μια φορά τον στρατό των ΗΠΑ. Όπως επανέλαβε, «είναι ο πιο ισχυρός στον πλανήτη», ενώ υπογράμμισε πως επί της δικής του προεδρίας οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων κατονόμασε τον πρώην αρχηγό του ISIS και τον Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι, «τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ και το αμερικανικό κράτος;»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω των επιθέσεων των Ιρανών σε βάσεις όπου φιλοξενούνται αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Μάλιστα από το πρωί συνεδρίαζε το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, όπου οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ του παρουσίασαν τις επιλογές του οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • απαντάμε με τον ίδιο τρόπο,
  • εκμεταλλευόμαστε την επίθεση και πάμε σε διάλογο.

Όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Ιγνατίου τα πράγματα είναι… ζόρικα καθώς ο πρόεδρος Τραμπ μιλάει πολύ και σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί, ενώ αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένος.

Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Τρίτης (7/1) κλήθηκαν εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο οι Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Οι εισηγήσεις τους όμως δεν εισακούστηκαν.

Μάλιστα ο ανταποκριτής του Open TV χαρακτήρισε ως «ντεκόρ» την παρουσία των Αμερικανών στρατηγών δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αντιπρόεδρο Πενς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

«Ισχυρές οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν – Έτοιμες για όλα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας»

Διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, απηύθυνε στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί και τον βομβαρδισμό αμερικανικής βάσης από ιρανικούς πυραύλους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απώλεια στρατιώτη των ΗΠΑ και εκτίμησε ότι σταδιακά το Ιράν υποχωρεί.

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης ενώ, παράλληλα διεμήνυσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή.

«Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ευγνώμων και ευτυχής. Δεν επλήγησαν Αμερικανοί από τις επιθέσεις. Μικρές ζημιές υποστήκαμε. Κανένας δεν απώλεσε τη ζωή του, λόγω των προφυλάξεων που λάβαμε».

Ο κ. Τραμπ επέμεινε πως το Ιράν απειλούσε τον πολιτισμένο κόσμο ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να εκτελεστεί ο Κασέμ Σουλεϊμανί. «Την περασμένη εβδομάδα λάβαμε την απόφαση να εξουδετερώσουμε τον νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Ήταν υπεύθυνος για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις στον κόσμο. Εκπαίδευε τρομοκράτες, δολοφόνησε χιλιάδες στρατιώτες, διέταξε βομβιστικές επιθέσεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επισήμως πως «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι ηγέτες του καθεστώτος να συμμορφωθούν». Παράλληλα διεμήνυσε προς την ηγεσία της Τεχεράνης πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα της Μέσης Ανατολής, ενώ απευθυνόμενος στην Τεχεράνη είπε: «Αντί να πουν ευχαριστώ στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πρέπει να θανατωθούν Αμερικανοί».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να γίνει ένα νέο deal με τον Ιράν. «Θέλουμε το Ιράν να έχει μέλλον, οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι για ειρήνη με όλους όσους την επιθυμούν» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ