e-EΦΚΑ: Έρχεται νέο σύστημα «εξπρές» απονομής σύνταξης – Πότε θα τεθεί σε λειτουργία


Για «επανάσταση» έκανε λόγω ο  υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφορικά με το νέο σύστημα απονομής σύνταξης, που θα τεθεί σε λειτουργία από τον προσεχή Ιούνιο.

Συγκεκριμένα,ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Open TV,αναφέρθηκε εκτενώς στη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις συντάξεις, οι οποίες θα «συστεγαστούν» στον e-EΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τον e-ΕΦΚΑ «στο τέλος του 2021, αρχές του 2022, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για τις συντάξεις», καθώς θα επέλθει μια διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των υπηρεσιών.

«Μέχρι σήμερα, για να βγει μια σύνταξη ασχολούνταν τρεις υπηρεσίες: Ένας φορέας για την επικουρική, ένας για το εφάπαξ και ένας για την κύρια σύνταξη. Πλέον θα ασχολείται μόνο ένας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, προαναγγέλλοντας ηλεκτρονική διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με όλα τα αρχεία του κράτους.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα χρειάζεται πλέον για να εκδοθεί μια σύνταξη, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η ψηφιακή αίτηση θα συνεπάγεται άμεσης απάντησης, δίχως ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο που θα απαιτείται. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2020, με τον κ. Βρούτση να θέτει ως στόχο 1 στις 3 αιτήσεις για σύνταξη να γίνεται ψηφιακά ενώ μέχρι και τα μέσα του 2021, στόχος είναι το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Βρούτσης «Δεν ενδιαφέρει το κράτος αν ένας γιατρός έχει ένα ή δύο ιατρεία, το ενδιαφέρει να παίρνει μία εισφορά. Το επιλέγει ελεύθερα. Με απόλυτη ελευθερία ο κάθε επαγγελματίας (σ.σ: αφορά 1,5 εκατ. εργαζόμενους) θα μπορεί να επιλέγει στην αρχή κάθε έτους, μία από τις έξι κατηγορίες που έχουν μπροστά τους. Θα πρέπει να το ακολουθούν κατά γράμμα, γιατί ο e-efka θα βγάζει εκκαθαριστικά βάσει αυτού» ανέφερε χαρακτηριστικά και έδωσε τις δικές του οδηγίες για τη σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών «υπάρχει κι ένα μυστικό, που είναι πολύ σημαντικό. Πού συμφέρει να πάει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Όλους τους συμφέρει να πάνε στην πιο υψηλή ελεύθερη κατηγορία, γιατί θα πάνε σε υψηλότερη σύνταξη για δύο λόγους. Και μέσα από την ανταποδοτικότητα (με 30 χρόνια +1) και δεύτερον γιατί γίνεται πράξη ένα αίτημα ετών, για πρώτη φορά. Ίδιες υπηρεσίες υγείας, ίδια εισφορά. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνεται η δυνατότητα, μετά τη δεύτερη κατηγορία, να υπάρχει πλαφόν στην εισφορά υγείας. Και τα χρήματα που έρχεσαι να καταβάλλεις ως ελεύθερη κατηγορία στην ανώτατη κατηγορία (566 ευρώ), τα 500 ευρώ θα πάνε στη σύνταξη. Άρα, όλοι έχουν συμφέρον να πάνε εκεί» είπε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός είπε ότι «αύξηση θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Όσοι ξέρουν ότι τους έχει κοπεί στα 1.300€ κύρια κι επικουρική. Θα δουν άμεσα όλοι λεφτά, από 5 έως 200 ευρώ και μεσοσταθμικά περίπου 99,5 ευρώ. Αυτό θα είναι το εύρος της επικουρικής».

Τέλος ερωτηθείς για την 13 σύνταξη ο υπουργός Εργασίας, αφού πρώτα μίλησε για τις μειωμένες εισφορές και τις συνακόλουθες αυξήσεις στους μισθούς απάντησε «η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ, την επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ