Συνταγή για να φτιάξετε τραγανή σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο


Συνταγή για σπιτική σπανακόπιτα

Υπάρχει κάτι σχεδόν θεραπευτικό στο να ανοίγεις φύλλο για πίτα.

Από την στιγμή που απλώνεις το αλεύρι στον πάγκο σου, πιάνεις τον πλάστη και τον τοποθετείς πάνω στο ζυμαράκι σου κι αρχίζεις να ρολλάρεις τον πλάστη πίσω και μπροστά, ξανά και ξανά το μυαλό χαλαρώνει και γεμίζει όμορφες σκέψεις και εικόνες.

Πολλά μπορείς να επαναφέρεις στη μνήμη σου την ώρα που ανοίγεις φύλλο και οι κινήσεις των χεριών σου παίρνουν από πάνω σου όλη την ένταση και ίσως τον αρνητισμό που υπήρχε στη μέρα σου.

Υλικά

για το φύλλο

  • 500 γρ . αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ αλάτι
  • 2 κ.σ λευκό ξίδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml χλιαρό νερό

για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1 πράσο σε ροδέλες (το λευκό κι ανοιχτό πράσινο μέρος)
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο***
  • σουσάμι (για το πασπάλισμα)

Δες πως γίνεται το σπιτικό φύλο και η σπανακόπιτα

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι, κάνω μια μικρή λακουβίτσα και προσθέτω εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό*, το οποίο προσθέτω σιγά σιγά. Υπάρχει πιθανότητα να μην το χρησιμοποιήσω όλο.
  • Ζυμώνω με το χέρι για 5 περίπου λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά εύκολα από τα πλαϊνά του μπολ, είναι εύπλαστη, μαλακή και δεν κολλά στο χέρι.
  • Σκεπάζω τη ζύμη με πετσέτα κουζίνας και την αφήνω να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα, σε ένα ζεστό σημείο.*
  • Στο μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση.
  • Πλένω και στεγνώνω καλά το σπανάκι. Κόβω σε ροδέλες το πράσο** και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  • Τοποθετώ σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ όλα τα λαχανικά, τ’ ανακατεύω καλά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω καλά.
  • Πίσω στη ζύμη.
  • Κόβω σε δύο μέρη τη ζύμη και ανοίγω κάθε μέρος με τον πλάστη σε φύλλο.
  • Αλευρώνω τον πάγκο για να μην κολλάει το ζυμάρι και πασπαλίζω επίσης και με λίγο αλεύρι και τον πλάστη.
  • Ανοίγω το φύλλο σε διάμετρο μεγαλύτερη κατά μερικά εκατοστά από το ταψί που θα ψήσω την πίτα.
  • Αλείφω με ελαιόλαδο την βάση του ταψιού και στρώνω το πρώτο φύλλο.
  • Προσθέτω την γέμιση και την απλώνω στο φύλλο.
  • Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο και κλείνω περιμετρικά ενώνοντας τις άκρες του κάτω και του πάνω φύλλου.
  • Χαράσσω την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι, την ραντίζω με ελαιόλαδο και την πασπαλίζω με λευκό σουσάμι.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι η πίτα να ψηθεί και να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

Σημειώσεις:

*η ποσότητα του χλιαρού νερού στην ζύμη του φύλλου μπορεί να μην χρειαστεί ολόκληρη, για αυτό προσθέτω το νερό σιγά σιγά.
** χρησιμοποιώ το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος του πράσου, καθώς το σκούρο πράσινο μέρος είναι κάπως πιο σκληρό.
*** το μοσχοκάρυδο είναι το συστατικό που θα απογειώσει τη γεύση της πίτας καθώς ταιριάζει πάρα πολύ με το σπανάκι. Χρησιμοποίησε ολόκληρο μοσχοκάρυδο και τρίψε εκείνη τη στιγμή, καθώς το έτοιμο τριμμένο δεν έχει το ίδιο άρωμα.

Με αγάπη
Mamatsita

Πηγή: Mothersblog.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ