Έξαλλος ο Μακρόν με Ισραηλινούς στρατιώτες: «Περάστε έξω»

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και ανδρών της ισραηλινής ασφάλειας στη Βασιλική της Αγίας Άννας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ,.

Ο Μακρόν, στριμωγμένος στο κέντρο ενός πολυπληθούς κύκλου μεταξύ των μελών της δικής του υπηρεσίας προστασίας και του προσωπικού των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας -ανάμεσά τους αρκετοί ένστολοι αστυνομικοί- κάτω από μια αψιδωτή πύλη που οδηγεί στην εκκλησία, φώναξε στα αγγλικά προς στους Ισραηλινούς άνδρες της ασφάλειας:

«Δεν μου αρέσει αυτό που κάνατε μπροστά μου», ενώ στη συνέχεια, χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του, στη συνέχεια τους είπε:

«Περάστε έξω. Συγγνώμη, ξέρετε τους κανόνες. Κανείς δεν χρειάζεται να προκαλέσει οποιονδήποτε».

Η τρικολόρ κυματίζει πάνω από την Βασιλική της Αγίας Άννας στην Ιερουσαλήμ, στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, από τότε που έγινε δώρο από τους Οθωμανούς στον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα τον Γ’ το 1856.

Η Γαλλία θεωρεί πρόκληση όταν η ισραηλινή αστυνομία εισέρχεται σε εκκλησιαστικό συγκρότημα, σε ένα τμήμα της Ιερουσαλήμ και καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Το επεισόδιο αποτελεί déjà vu και θυμίζει την επίσκεψη στην ίδια εκκλησία το 1996 του Ζακ Σιράκ, όταν ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας έχασε την υπομονή του με μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, λέγοντας σε έναν από αυτούς ότι η μεταχείρισή του ήταν μια «πρόκληση», απειλώντας να αναχωρήσει από την χώρα.

Ο Σιράκ είχε αρνηθεί να μπει στην εκκλησία της Αγίας Άννας, μέχρι να φύγουν οι ισραηλινές δυνάμεις από το σημείο.

Μιλώντας μετά σε δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το περιστατικό έληξε ευχάριστα και έδωσαν τα χέρια με τους αξιωματικούς των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here