Νέο ασφαλιστικό: O «αντικαταστάτης» της 13ης σύνταξης – Τι προβλέπεται για το 2020


Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές καθώς θα επηρεάσει εκατομμύρια συνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες – Σε δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και πρόνοιας κατευθύνονται τα κονδύλια από το 1 δισ. που θα περισσέψουν μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις. 

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που έρχεται ως συμπληρωματική χρηματοδότηση να αντικαταστήσει από φέτος την «λεγόμενη» 13η σύνταξη επεφύλασσε το τελικό σχέδιο νόμου του ασφαλιστικού.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ο μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, που έρχεται να αντικαταστήσει τη «13η σύνταξη». Πρόκειται για την εφαρμογή της εξαγγελίας που είχε κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για τη 13η σύνταξη

Ο κ. Βρούτσης είχε επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχύεται κάθε χρόνο με 0,5% του ΑΕΠ και πως θα λειτουργήσει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα εστιάζει στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το 0,5% υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τονιζόταν ότι από το 0,5% θα καλύπτονται:

  • η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και
  • η δαπάνη εφάπαξ παροχής (επίδομα, τύπου «κοινωνικού μερίσματος»), η οποία θα καταβάλλεται το Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η τελική νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει ετησίως το ποσό για την χρηματοδότηση των εν λόγω πολιτικών, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφέρεται επίσης πως η δαπάνη των πολιτικών αυτών – κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας – χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις) το οποίο αντικαθίσταται τώρα με τη νέα παροχή.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ