Νέο φορολογικό τοπίο: Οι μεταβιβάσεις ακινήτων «χτύπησαν κόκκινο»


Μεγάλη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη διετία. 

Την ώρα που εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται στον αέρα, αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει, προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονται και τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων λήγουν στα… χέρια των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί «αναθέρμανση» της οικονομίας.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις και αγορές ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις του 2020 είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων «χτύπησαν κόκκινο», με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς.

Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογουμένους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την Πρωτοχρονιά με στόχο να προλάβουν τις καινούργιες αντικειμενικές τιμές.

Η λίστα των αλλαγών

Νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς έχουν κληθεί πιστοποιημένοι εκτιμητές να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό έργο. Οι προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν παραδοθεί το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν στη συνέχεια οι αποφάσεις για το ύψος των νέων τιμών. Δεδομένο θεωρείται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε περιοχές που έχουν γνωρίσει οικιστική και τουριστική ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και περιοχές στα αστικά κέντρα όπου γνωρίζει ανάπτυξη η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο οι νέες τιμές ζώνης να τεθούν σε ισχύ για τις μεταβιβάσεις από τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για όσους έχουν μεσαία ή μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Το όριο μεταξύ της μεσαίας και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τοποθετείται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου να ακυρωθεί η επίπτωση των νέων τιμών ζώνης στον ΕΝΦΙΑ και να δοθεί η νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια του φόρου. Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης της φορολογίας ακινήτων, θα πέσουν στο τραπέζι αλλαγές σε αφορολόγητα όρια, κλιμάκια και συντελεστές των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς και δωρεών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ