Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης – Τι συζητήθηκε


Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη (20/02), οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σημειώνεται πως ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, είχε απευθύνει έκκληση στην Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της, με φόντο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να υπάρξει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

«Αυτό που είπα – και είναι γνωστό – στον Τούρκο ομόλογό μου Χουλουσί Ακάρ, είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Και αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Επομένως, αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά θα έχει νόημα ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ίδια την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αν, από τη μία συζητάμε, και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος, που όλοι θα θέλαμε να υπάρξει», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών για τα ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές οι δύο πλευρές κατέληξαν να επεξεργάζονταν ένα κείμενο 20 σημείων. Οι συνομιλίες «πάγωσαν» μετά την υπογραφή του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ της Τρίπολης, για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ