Στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας – Τι θα συζητήσει με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο


Στο επίκεντρο η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και τα εξοπλιστικά.

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα (24/02) η Φλoράνς Παρλί.

Τη στιγμή που οι ελληνογαλλικές σχέσεις ενισχύονται συνεχώς τόσο σε οικονομικό – επιχειρηματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επισκέπτεται τη χώρα μας για συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό της.

Η επίσκεψη της κ. Παρλί αποτελεί μία ακόμη ισχυρή ένδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συναντίληψη θέσεων όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κ. Παρλί έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα έπειτα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, τον οποίο και θα συναντήσει στο Στρατόπεδο «Παπάγου» μετά την επίσημη υποδοχή της που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 10:00.

«Η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».

Ερωτηθείσα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της κυβέρνησης Μακρόν στα σχέδια Ερντογάν. «Η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της περιοχής. Δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Τέλος, για μια ακόμη φορά, η κ. Παρλί υπενθύμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα λέγοντας ότι «εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεών της στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουμε, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Τι θα συζητηθεί στο Πεντάγωνο

Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας αναμένεται να συζητήσουν θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τη γενικότερη συνεργασία των δύο κρατών σε κοινές επιχειρήσεις και φυσικά τα εξοπλιστικά.

Ο τομέας των εξοπλισμών αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, ιδίως για το πρόγραμμα απόκτησης από την Ελλάδα δύο φρεγατών Belharra, με προοπτική αποκτήσεως δύο ακόμα για τις οποίες οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις επαφές Μητσοτάκη – Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Παρίσι και στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας για την ασφάλεια, η γαλλική ηγεσία έστειλε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο, με τις φρεγάτες .

Η συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει την αυξημένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και κοινές ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, όπως η επιχείρηση “Foch” του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” με τις ελληνικές φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «ΨΑΡΑ» ή την αποστολή των δύο Ελλήνων εκπαιδευτών του Στρατού Ξηράς υπό γαλλική διοίκηση στο Μάλι.

Η Γαλλία συμμετείχε επίσης για πρώτη φορά στην κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» στο Αιγαίο και τη Μαγνησία στέλνοντας επίλεκτους πεζοναύτες και το πανίσχυρο ελικοπτεροφόρο Dixmude.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ