Προανακριτική Novartis: Καταθέτουν «Σαράφης» και «Κελέση» – Πώς θα γίνει η εξέταση


Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα καταθέσουν εντός της ημέρας, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» (στις 16:00) και «Αικατερίνη Κελέση» (στις 20:30).

Υπενθυμίζεται ότι το «ραντεβού» του «Μάξιμου Σαράφη» κλείστηκε μετά απο επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ, όπου θα παρουσιαστεί και σήμερα, προκειμένου χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του, να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών, αναφορικά με την Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Στη σχετική ανακοίνωση της, η ΓΑΔΑ ανέφερε «Σήμερα (21-02-2020) και ώρα 18:45 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία «Μάξιμος ΣΑΡΑΦΗΣ» προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής μας, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Από την επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 18-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και άρθηκε η ισχύς αυτού, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί. Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε».

Πριν την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, στις 11 το πρωί, τα μέλη της προανακριτικής συνεδρίασαν στη Βουλή προκειμένου να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα και να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ληφθούν οι καταθέσεις.

Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis αποφάσισε να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και να εξετάσει τους μάρτυρες με βάση την δική τους επιθυμία, δηλαδή με τεχνικά μέσα, με αλλοίωση φωνής και χαρακτηριστικών και από διαφορετικό δωμάτιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ.Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων».

Ωστόσο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή έγγραφα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας διαφώνησε στην τελευταία αυτή απόφαση και ζήτησε οι μάρτυρες να μπορούν να συμβουλεύονται τα έγγραφα τους.
«Σπ.Λάππας: Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;».Ένταση υπήρξε και για τον χρόνο εξέτασης των δύο μαρτύρων.

Γιαννης Ραγκούσης: δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες.

Γιαννης Μπούγας: φέρνετε προσκόμματα

Γιαννης Ραγκούσης: φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;

Γιάννης Γκιόλας: είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. Ως μέλη της επιτροπής διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Β.Κεγκέρογλου: Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επίσης, η πλειοψηφία της επιτροπής καλεί εκ νέου την κυρία Ελένη Τουλουπάκη με νέα επιστολή να στείλει όλες τις εκθέσεις του FBI και την αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και τα πραγματικά περιστατικά υπαγωγής των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας.

Προανακριτική Novartis: Αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία το ΚΚΕ

Από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλοντας την διατήρηση της «κουκούλας» στους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟ του Περισσού για επισημάνει πως η στάση του κόμματος θα επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Επίσης, έντονη διαμαρτυρία για την μη άρση του καθεστώτος προστασίας εξέφρασε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανακοινώνοντας ότι υπο αυτές τις συνθήκες δεν θα μετέχει στην εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στιςπαρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της Novartis.

Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιγνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ».

«Μάξιμος Σαράφης»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση.

Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

«Αικατερίνη Κελέση»

Η «Αικατερίνη Κελέση», με όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίζεται ως ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι το πρόσωπο που έβαλε στο κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργούς και πολλούς πρώην υπουργούς, τους εμφανίζει δωροδοκούμενους αλλά δεν εξηγεί την πηγή γνώσης των περιστατικών που παραθέτει στις καταθέσεις της.

Έχει καταθέσει για τις μίζες ότι «προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας όπου είχε δικαίωμα υπογραφής ο τότε αντιπρόεδρός της, όπου αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ. Ο κ. Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε».

Ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας όσων περιγράφει ενώπιον των εισαγγελέων ενώ σε κάποια σημεία επικαλείται «διαδόσεις» ή «εκτιμήσεις» που είχαν περιέλθει σε γνώσης της.

Σε βάρος των δύο προστατευομένων μαρτύρων έχει στραφεί και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νικόλαος Μανιαδάκης, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει ότι «συνέπεσε» μαζί τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι καταγγελίες του εμπλέκουν άλλο στέλεχος της Novartis, που πιθανολογείται ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας στον κύκλο ξεπλύματος χρήματος που κατευθύνθηκε σε μίζες.

Όμως, σε βάρος των προστατευομένων μαρτύρων έχουν στραφεί και τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» έχουν ονομάσει στις καταθέσεις που είχαν δώσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ