Προανακριτική Novartis: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια κατάθεση του «Σαράφη» – Τι λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», για την υπόθεση της Novartis.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάθεση «Σαράφη» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, ήταν πιθανολογήσεις. Φαίνεται δε, πως εξαιρεί από την εμπλοκή τους στην υπόθεση τα περισσότερα από τα “δέκα” πολιτικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, πηγές προσκείμενες της στη ΝΔ αναφέρουν πως «τα παίρνει όλα πίσω», καθώς φέρεται να είπε:

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα. Δεν έχω κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, λένε οι ίδιες πηγές, «αδειάζει» την Ελένη Τουλουπάκη για την υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας τον Νίκο Μανιαδάκη. Σε ό,τι αφορά στον Νίκο Μανιαδάκη, ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ο ίδιος κατέθεσε ήδη από τις αρχές Γενάρη ότι είχε εμπλοκή, αλλά πως η Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε ως γεγονός γιατί είπε του Σαράφη ότι «δεν ήθελε να τον εμπλέξει».

Όπως φέρεται να είπε, λένε πηγές από τη ΝΔ, «από τον Ιανουάριο του ’18 είχα πει στην Τουλουπάκη για Μανιαδάκη, αλλά μου είπε “άστον για μετά”».

Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι …πιθανολόγηση».

Φέρεται να χαρακτήρισε ανακριβές το έγγραφο του FBI ότι ήταν μάρτυρας, ενώ δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση. «Πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμηση του δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του», φέρεται να είπε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι κατέθεσε πως δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο και για τους κ.κ. Σαλμά, Κουτρουμάνη, Λυκουρέντζο, Πικραμμένο και Βενιζέλο.

Πηγές από την Προανακριτική Επιτροπή ανέφεραν ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να είπε:

  • Ό,τι λεω είναι πιθανολογηση. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έχω κανένα στοιχείο. Κι ότι είπα είναι πιθανολογηση.
  • Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω.
  • Ούτε για Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο. Όλα τα πιθανολογεί.
  • Αρνήθηκε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Μανιαδάκη, Δεστεμπασίδη και Βουλκίδη.
  • Αφήνει υπαινιγμούς για διαρροές Τουλουπακη στο Documento για Μανιαδάκη.
  • Για τον κ. Μανιαδακη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή. Αλλά δεν το κατέγραψε (σ.σ. Ε. Τουλουπακη) γιατί δεν ήθελε πιθανολογω να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε η κ. Τουλουπακη και μου είπε δεν έχω πρόβλημα γίνε συγκεκριμένος για τον Μανιαδάκη.
  • Εγώ δεν είχα μιλήσει με το Documento που το είχε γράψει. Μόνο στην κ. Τουλουπακη είχα πει για την εμπλοκή Μανιαδάκη. Δεν ξέρω πως διέρρευσε.

«Ανακρούει πρύμνα ο Σαράφης κι αλλάζει τόνους μπροστά στο φιάσκο Παπαγγελόπουλου. Μπούμεραγκ και η διαδικασία των κουκουλοφόρων για ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει βουλευτής της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο «Μάξιμος Σαράφης» επιβεβαιώνει όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, λέγοντας πως δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες: «Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε για τους γιατρούς, τις δωροδοκίες Λοβέρδου και Γεωργιάδη καθώς και τα όσα είχε καταθέσει για τους ρόλους των Μανιαδάκη και Βουλκίδου. Μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών και έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργούν κλίμα για να μπορούν να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας. Είπε ακόμη ότι ο Φρουζής ομολογούσε για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, γιατρών και κρατικών αξιωματούχων».

O προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται επίσης να είπε πως για όλους τους ισχυρισμούς του έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, μέιλ και βίντεο. Μάλιστα, φέρεται να κατέθεσε πως ο Φρουζής είχε σχέσεις με Λοβέρδο και Γεωργιάδη και πως συναντήθηκε με τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Πτωχό και Παπασταύρου.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές: «Αρχικά κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο, δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση. Δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος, όλα όσα είπε τα γνώρισε εκ των έσω της εταιρίας και είναι βέβαιος για όσα έχει καταθέσει, ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, ότι κινδυνεύει η ζωή του και καταγγέλλει όλους όσους τον καθυβρίζουν για τα όσα έχει καταθέσει ότι απειλείται η ζωή του».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here