Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Έκκληση να πέσουν οι τόνοι στα νησιά


Με μηνύματα για το μεταναστευτικό και την Τουρκία ολοκλήρωσε την κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βούλγαρο ομόλογο του, Μπόικο Μπορίσοφ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι καθώς τα κλειστά κέντρα όπως είπε είναι προς όφελος των νησιωτών. «Είναι προς όφελος των ίδιων των νησιωτών να κατασκευαστούν νέες σύγχρονες δομές και να κλείσουν οι προβληματικές» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απηύθυνε παράλληλα ένα «ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρόλα αυτά επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα»: «Μην έρχεστε, ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας, σταματά στα νησιά και από εκεί ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής» είπε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άγονες τις αντιδράσεις σημειώνοντας πως δεν οδηγούν πουθενά και πως είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνικών να λειτουργήσουν οι νέες κλειστές δομές και να κλείσουν οι παλιές.

Μηνύματα προς την Τουρκία

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπορίσοφ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα.

«Η ψύχραιμη στάση μας απέναντι στην εξ ανατολής επιθετική παραβατικότητα δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ούτε να αποτιμάται αλόγιστα. Κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας και ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες αντιθέτως απειλεί όλα τα γειτονικά κράτη παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα και προφανώς υπονομεύει κάθε λύση στην Λιβύη, όπου αναπτύσσεται σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η χώρα αυτή δεν χρειάζεται κανένα αυτόκλητο προστάτη και η περιοχή αυτή δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις που έρχονται από μακριά», είπε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η συμφωνία είναι άκυρη τονίζοντας πως ο χάρτης της υδρογείου είναι ένας. «Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, οι παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ οξύνουν αχρείαστα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου, σκιτσάροντας ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ