Παρατηρητήριο fake news της ΝΔ: Εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται για τις κλειστές δομές

Την αποδόμηση της ρητορικής για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά επιχειρεί παρατηρητήριο fake news της Νέας Δημοκρατίας.

Στο κείμενο που δημοσιεύεται όσα λέγονται για το μέγεθος των κλειστών δομών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο fake news, ο ισχυρισμός περί τεράστιων κλειστών δομών δεν ισχύει, καθώς οι νέες δομές δεν θα ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας.

Παράλληλα, αντικρούεται και ο ισχυρισμός πως τα ανοιχτά κέντρα κράτησης θα παραμείνουν σε λειτουργία, όπως και το fake new πως οι μετανάστες θα παραμείνουν μόνιμα στα νησιά.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

1. Το μέγεθος των δομών: Το πιο συχνό ψέμα που διακινείται σχετικά με τις κλειστές δομές είναι ότι αυτές θα είναι τεράστιες και υπερβολικά πυκνοκατοικημένες. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι δομές δεν θα ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας.

2. Δεν μπαίνει λουκέτο στις ανοιχτές δομές: H δεύτερη φημολογία αφορά τις ανοιχτές δομές και το ότι δήθεν αυτές δεν πρόκειται να κλείσουν ούτε μετά την λειτουργία των κλειστών δομών. Η Κυβέρνηση έχει διατρανώσει πως τα ΚΥΤ στο Βαθύ, στη ΒΙΑΛ και στη Μόρια θα κλείσουν, αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα. Και δεν θα κλείσουν μόνο αυτά. Αλλά, θα καταργηθεί η χρήση όλων των διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών εντός αστικού ιστού.

3. Μόνιμη η παραμονή μεταναστών στα νησιά: Άλλη μια φήμη που απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει το χρόνο έκδοσης πρωτοβάθμιας απόφασης ασύλου ούτως ώστε πλέον να εκδίδεται εντός 24 ημερών. Όποιος παίρνει άσυλο, φεύγει απευθείας για την ηπειρωτική Ελλάδα σε διάστημα λιγότερο από 2 μήνες. Όποιος λαμβάνει αρνητική απάντηση και προσφεύγει κατά της απόφασης, δεν θα παραμένει πάνω από 6 μήνες. Επομένως, ο πραγματικός μέσος χρόνος παραμονής είναι οι 4 μήνες!

4. Έχουν παγώσει οι μεταφορές στην ενδοχώρα: Κυκλοφορεί η ψευδής είδηση ότι δεν θα μεταφερθεί κανείς στην ενδοχώρα. Η αλήθεια είναι ότι η λειτουργία των νέων κέντρων θα συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αποσυμφόρησης που έχει ήδη ξεκινήσει με 10.000 μεταφορές προσφύγων οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί κανονικά βάσει προγραμματισμού.

5. Η Κυβέρνηση δεν θέλει την αποσυμφόρηση των νησιών: Πρόκειται για ένα ακόμη χυδαίο ψέμα. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεσμεύεται από τη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε και ερμήνευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτήν, όποιος φεύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί πίσω στη Τουρκία. Η Κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά τόσο στις προγραμματισμένες μεταφορές στην ενδοχώρα όσο και σε δύο αλυσιδωτές ενέργειες: επιτάχυνση ασύλου και επιστροφές.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ