Κατάθλιψη και περαιτέρω κίνδυνοι για ασθένειες


Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει την κατάθλιψη ως παράγοντα κινδύνου, για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων μερικών σοβαρών. Η κατάθλιψη είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς για τον άνθρωπο. Δεν θα θέλατε ποτέ να πάθετε κατάθλιψη και δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνική και ιδιωτική ζωή σας, αλλά επηρεάζει και τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις σας στο χώρο εργασίας.

Ωστόσο, το χειρότερο κομμάτι είναι οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει την κατάθλιψη ως παράγοντα κινδύνου, για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων μερικών σοβαρών. Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένες ασθένειες που συνδέονται, περιέργως, με την κατάθλιψη.

Άνοια

Σύμφωνα με μια νέα νευρολογική μελέτη, υπάρχει σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της άνοιας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι, όχι μόνο η κατάθλιψη συνδέεται με την άνοια, αλλά μπορεί να είναι μία από τις  πρώτες προειδοποιήσεις της νόσου του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν η κατάθλιψη είναι αιτία άνοιας ή απλώς ένα πρόωρο σύμπτωμα.

Καρδιακή ασθένεια

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη, με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, μια νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να φθάσει το 40% σε άτομα που πάσχουν από μεγάλη κατάθλιψη. Σύμφωνα με την ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες ενός ατόμου, γεγονός που προάγει περαιτέρω τη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας η οποία μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για καρδιακό πρόβλημα.

Καρκίνος

Για αρκετές δεκαετίες, οι γιατροί συνδέουν την κατάθλιψη με ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδίως με τον καρκίνο του παγκρέατος. Μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υποστεί κατάθλιψη πριν από τη διάγνωσή τους, από ό, τι άλλοι τύποι καρκινοπαθών.

Στρες

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη δείχνει ότι για μερικούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση στο άγχος. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ορμόνες του στρες προκάλεσαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και παρήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες μια ένωση που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6, η οποία στη συνέχεια αύξησε την κόπωση, τη μειωμένη όρεξη και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Παθήσεις θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες και πρωτεΐνες που ρυθμίζουν πολλά από τα συστήματα του σώματος. Πολλές έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τα προβλήματα του θυρεοειδούς με την κατάθλιψη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Thyroid Research έδειξε ότι τα άτομα που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα θυρεοειδούς και αντίστροφα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ