BBC – Θουρία: Μια αρχαία πόλη ανακαλύπτεται… ξανά (vids)


Για περισσότερο από μία δεκαετία, αρχαιολόγοι εξερευνούν τα ερείπια της Θουρίας, μιας αρχαίας ελληνικής πόλης η οποία ίσως αποδειχθεί περισσότερο σημαντική απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με το BBC. 

Όταν αναφερόμαστε σε σημαντικές πόλεις στην αρχαία Ελλάδα, το μυαλό μας πάει αυτομάτως στην Αθήνα ή τη Σπάρτη. Αλλά οι περιοχές ελέγχου αυτών των πόλεων, ίσως είναι εξίσου ενδιαφέρουσες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αρχαία πόλη της Θουρίας, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της σημερινής πόλης της Καλαμάτας, η οποία αναφέρεται συχνά ως μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της δυτικής Μεσσηνίας, μια περιοχή υπό τον έλεγχο της Σπάρτης για σχεδόν 400 χρόνια.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ίσως επιβεβαιώνουν ότι η χαμένη εδώ και καιρό πόλη ήταν πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύαμε αρχικά.

Η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη το 2007 ηγούνταν μιας ανασκαφής στην περιοχή, όταν τα ερείπια ενός τοίχου ανήλθαν στην επιφάνεια.

Αυτό που βρισκόταν από κάτι υπερέβη των προσδοκιών της: εκεί βρισκόταν ολόκληρη η πόλη της αρχαίας Θουρίας.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα έχουν αποκαλύψει έναν ναό και ένα ασκληπιείο, μια αρχαίο είδος νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν από κάποια αρχαία ή σύγχρονη πηγή –μια εντελώς νέα και απροσδόκητη ανακάλυψη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πιο πρόσφατα, το 2016, η ομάδα ανασκαφής εντόπισε τα ερείπια ενός θεάτρου κατασκευασμένου από λευκή ασβεστόλιθο, το οποίο εκτιμάται ότι χρονολογείται κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (323-31π.Χ.). Η παρουσία ενός τέτοιου οικοδομήματος στη Θουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη της σημαντικότητας της πόλης, καθώς τα θέατρα είχαν πρακτικά υποχρεωτική παρουσία σε σημαντικές πόλης κατά μήκος της αρχαίας Ελλάδας.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης μέρος ενός χώρου ορχήστρας και καλά διατηρημένα πέτρινα ειδώλια, καθώς και ένα μεγάλο ορθογώνιο πέτρινο αγωγό για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων.

Στον δεκάτομο ταξιδιωτικό του οδηγό με τίτλο «Ελλάδος Περιήγησις», ο Έλληνας γεωγράφος Παυσανίας, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ, σημείωνε ότι η παλιά πόλης της Θουρίας χτίστηκε πάνω σε έναν λόγο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια κοιλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η πόλη μπορεί να είναι η Άνθια, μία πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Περιέργως, ο Στράβωνας, ένας άλλος Έλληνας γεωγράφος και ιστορικός του 1ου αιώνα π.Χ. επίσης ανέφερε ότι η Θουρία ίσως να είναι μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα, όχι ως Άνθεια αλλά Αίπεια.

Η έρευνα της αρχαιολόγου Αραπογιάννη στην περιοχή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από το 2011, φοιτητές πανεπιστημίου από όλον τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε ένα πρόγραμμα ανασκαφής με επικεφαλής την αρχαιολόγο, όπου μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα για την ιστορία της περιοχής και να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ευρημάτων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ