Οι προστάτες των Παγκολίνων


Η ιστορία των αντρών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία ενός από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον κόσμο!

Τι είναι ο παγκολίνος

Ο παγκολίνος είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον κόσμο εξαιτίας του παράνομου κυνηγιού και λαθρεμπορίου εις βάρους του. Πρόκειται για ένα είδος μυρμηγκοφάγου, το οποίο οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε. Υπάρχουν οχτώ είδη, τέσσερα στην Ασία και τέσσερα στην Αφρική. Πάνω από ένα εκατομμύριο εξοντώνονται παράνομα ετησίως τα τελευταία δέκα χρόνια για τα λέπια, το κρέας και το αίμα τους.

Τον Σεπτέμβριο του ’17 οι ηγέτες από όλο τον κόσμο αποφάσισαν ομοφώνως την απαγόρευση του εμπορίου παγκολίνων καθώς υπολογίστηκε ότι ένας παγκολίνος εξαφανίζεται από τη φύση κάθε 5 λεπτά.

Η οργάνωση Tiki Hywood και η δράση της

Στη Ζιμπάμπουε η Tiki Hywood έχει αναλάβει την επαναπροσαρμογή των παγκολίνων που διασώθηκαν. Ο κάθε εθελοντής έχει αφιερωθεί στην 24ωρη φροντίδα ενός παγκολίνου, τον οποίο βγάζει βόλτα στη φύση ώστε να τραφεί πάντοτε υπό το βλέμμα του φροντιστή του.

Οι άντρες της ομάδας είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στο σκοπό που υπηρετούν, ενώ με τη βοήθεια του φωτογράφου Adrien Steirn προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με το υπό εξαφάνιση ζώο.

«Εμείς στη Ζιμπάμπουε είμαστε περήφανοι που σώζουμε τους παγκολίνους! Κάθε μέρα μαζί με τους φίλους μου προστατεύουμε το ζώο. Τους πάμε βόλτα, τους ταΐζουμε και τους προστατεύουμε, όπως τα παιδιά μας.» μοιράζεται στο φακό του Adrien Steirn ένα από τα μέλη της Tiki Hywood.

Πρόκειται για μια έντονα κοπιαστική διαδικασία. Οι φροντιστές τους κάνουν τα πάντα για αυτούς- είναι αυτοί που τους κουβαλούν, που τους ταΐζουν. Είναι μια δουλειά για την οποία αφιερώνουν εξαιρετικά πολύ χρόνο. Δεν χωρούν εγωισμοί σε αυτή τη διαδικασία.

Πρόκειται για μιαν εθελοντική δουλειά που δεν επιφέρει κάποιου είδους αναγνώριση– μόλις το ζώο φτάσει σε ένα συγκεκριμένο βάρος αφήνεται ελεύθερο και οι άντρες απλώς συνεχίζουν το έργο τους, πάλι από την αρχή.

Οι παγκολίνοι δεν είναι τα προσωπικά τους κατοικίδια. Αναπτύσσουν βεβαίως μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία όμως θα διακοπεί όταν ο στόχος επιτευχθεί. Κι αυτός δεν είναι να τους σκουντήξει κάποιος τον ώμο ή να τους πει μπράβο ως μια μορφή επιβράβευσης. Ο στόχος είναι να επανέλθει η αριθμητική ισορροπία στον υπό εξαφάνιση πληθυσμό των παγκολίνων.

Εκτός από τη διάσωσή τους, η ομάδα Tiki Hywood έχει πετύχει σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία περί λαθροθηρίας. Η ιδρύτρια και CEO της οργάνωσης Lisa Hywood εξηγεί: «Εμπλεκόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με την αποκατάσταση των παγκολίνων. Οι περισσότεροι αποτελούσαν θύματα λαθροκυνηγών που τόσα χρόνια δεν τιμωρούνταν στη Ζιμπάμπουε, με εξαίρεση την καταβολή ενός μικρού προστίμου. Συνεργαστήκαμε με το νομικό σύστημα της χώρας και εντοπίσαμε μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορούσαν να στηριχτούν νόμοι κατά του λαθρεμπορίου και του κυνηγιού. Το μόνο που έμενε ήταν οι νόμοι αυτοί να εκσυγχρονιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή από τους δικαστές. Αυτή τη στιγμή η Ζιμπάμπουε έχει την τέταρτη υψηλότερη ποινή για το κυνήγι παγκολίνων: εννέα χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο που φτάνει τα 5000 αμερικάνικα δολάρια.

«Όταν πρώτη φορά είδα έναν παγκολίνο, όταν είδα τη σχέση αυτών των αντρών μαζί τους διαπίστωσα πως είναι αρκετά ιδιαίτερη. Αυτό το πλάσμα είναι κυριολεκτικά αφημένο στα χέρια τους. Βρίσκονται σε τέτοιο κίνδυνο που η κάθε κίνησή τους πρέπει να γίνεται υπό κάλυψη! Αυτό καθιστά τη δουλειά της ομάδας δυσκολότερη» μας εξηγεί ο φωτογράφος Adrien Steirn, ελπίζοντας πως το φωτογραφικό υλικό που του δόθηκε η ευκαιρία να έχει από την ομάδα και τη δράση της θα κινητοποιήσει όλους εμάς να νοιαστούμε λίγο περισσότερο, όχι μόνο για τους παγκολίνους, αλλά εν γένει για τον πλανήτη μας.

Επιμέλεια: Εβελίνα Πετρίτη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ