«Τριπλή παγίδα φόρων» στα αναδρομικά των ένστολων και των ειδικών μισθολογίων


Η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους συνοδεύει την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή «εγκαινιάζοντας» μια σειρά από θετικές τροπολογίες που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση υλοποιώντας σταδιακά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι η έκθεση του ΓΛΚ ανεβάζει το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών στα 1,4 δις. ευρώ ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε και χθες για 820 εκατ. ευρώ, δημιουργεί εύκολες απορίες οι οποίες μάλλον θα πρέπει να απαντηθούν μέσω της εφορίας.

Τρεις είναι οι «παγίδες» που θα βάλει η εφορία. Οι δύο πρώτες είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ενώ η τρίτη είναι πολύ πιθανή.

Η πρώτη παγίδα έχει να κάνει με την είσπραξη της παρακράτησης φόρου η οποία υπολογιστεί με συντελεστή 20%. Άρα, επί των αναδρομικών, το 20% θα αφαιρεθεί αυτομάτως προκειμένου να κατατεθεί στην εφορία. Στα 6000 ευρώ, αφαιρούμε αυτομάτως 1200 ευρώ κ.ο.κ.

Η δεύτερη παγίδα, έχει να κάνει με τη φορολόγηση των αναδρομικών κατά το έτος είσπραξής τους. Έτσι, το σύνολο του ποσού θα προστεθεί στα εισοδήματα του 2018 και θα φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το πιθανότερο είναι ότι θα φορολογηθεί με συντελεστή ανώτερο του 20% της παρακράτησης, άρα το 2019, με το εκκαθαριστικό θα προκύψει και επιπλέον διαφορά φόρου. Η διαφορά αυτή μπορεί να κινηθεί από το 2% έως και το 25% των αναδρομικών. Αν προστεθεί και η διαφορά στην εισφορά αλληλεγγύης που θα φορτώσει ακόμη ένα 10%, τότε το καθαρό ποσό των αναδρομικών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Η 3η παγίδα θα φανεί αν θα ενεργοποιηθεί με το που θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα εξειδικευτεί η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών. Έχει να κάνει με τον συμψηφισμό των αναδρομικών με ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες υποχρεώσεις που υπάρχουν προς την εφορία. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι πριν την καταβολή του ποσό θα γίνει έλεγχος για πιθανές υποχρεώσεις και αν αυτές υπάρξουν, θα προχωρήσει διαδικασία συμψηφισμού.

Συνδυαστικά και οι τρεις αυτοί παράγοντες, εξηγούν το πώς και το γιατί τα 1,4 δις. ευρώ γίνονται αυτομάτως 820 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ