Ο κοροναϊός «ερήμωσε» την Ευρώπη – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν οι Ιταλοί


Κοροναϊός: Παγκόσμια ανησυχία για τον θανατηφόρο COVID-19 – Ποια μέτρα ισχύουν σε κάθε χώρα

Στις ιταλικές πόλεις, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούν, στο εξής, να κάνουν, χωρίς να παραβιάσουν τον νέο νόμο των μέτρων ασφαλείας για την πρόληψη του τον κοροναϊού.

Ασφαλώς, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, επιτρέπεται η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αλλά και τα αναγκαία προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού.

Παράλληλα, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να πηγαίνει για τρέξιμο, αλλά χωρίς να έχει, κοντά του, άλλους φίλους που επιθυμούν να αθληθούν. Σε ότι αφορά, δε, τους ηλικιωμένους που χρειάζονται βοήθεια, συγγενείς και εθελοντές έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να προσφέρουν την πολύτιμη στήριξή τους.

Οι Ιταλοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά η κυβέρνηση ζητά, από όποιον μπορεί, να προτιμήσει την λεγόμενη «τήλε -εργασία», μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επίσης, όποιος θέλει, μπορεί να πάρει ταξί, λεωφορείο ή μετρό σε όλες τις ιταλικές πόλεις, χωρίς περιορισμούς ωραρίου.

Τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια θα μένουν ανοικτά από τις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Και αργότερα, όμως, επιτρέπεται η κατ΄οίκον παράδοση εδεσμάτων. Τα σούπερ μάρκετ, επίσης, θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να ψωνίζει μέσω διαδικτύου, και να ζητά να του παραδίδονται, τα τρόφιμα, κατευθείαν στο σπίτι.

Ως γνωστόν, τέλος, τα ιταλικά σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου. Επιτρέπεται, όμως, η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως και η υποστήριξη πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με τον ίδιο τρόπο.

Ποια μέτρα ισχύουν παγκοσμίως:

Η κυβέρνηση της Ισπανίας απαγόρευσε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 άτομα στη Μαδρίτη, σε δύο περιοχές στη Χώρα των Βάσκων και στη Λα Ριόχα στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

Στην υπόλοιπη χώρα, η κυβέρνηση θα εκτιμήσει αν θα απαγορεύσει τη συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις κατά περίπτωση, ανέφερε το υπουργείο.

Στο μεταξύ, η κάτω βουλή του ισπανικού Κοινοβουλίου ανέστειλε σήμερα, Τρίτη, όλες τις δραστηριότητές της για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του κόμματος Vox ότι ο βουλευτής του Ορτέγα Σμιθ διαγνώστηκε με τον κοροναϊό, ανέφερε η εφημερίδα El Pais.

Ο Ορτέγα Σμιθ, που είναι επίσης δεύτερος στην ιεραρχία του ακροδεξιού κόμματος, συμμετείχε σε μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσία πολλών άλλων βουλευτών του κόμματος.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανέβαλε το επικείμενο ταξίδι του στην Ινδία, στο Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν προκειμένου να βοηθήσει στη διαχείριση της απόκρισης του υπουργείου Άμυνας στον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Για προληπτικούς λόγους, ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου Αλίσα Φάραχ και πρόσθεσε πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί «σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ζήτησε από τους φοιτητές του να μην επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη μετά τις εαρινές διακοπές και ανακοίνωσε ότι αρχίζει η μετάβαση προς τη διδασκαλία μέσω διαδικτύου για τα πτυχιακά και προπτυχιακά μαθήματα εν μέσω του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η μετάβαση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Μαρτίου, πρόσθεσε, σε δήλωση που ανήρτησε στον ιστοσελίδα του.

«Περνάμε τις επόμενες λίγες ημέρες σε μη απαραίτητες συγκεντρώσεις όχι περισσότερων από 25 ανθρώπων», ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον κοροναϊό στην Καζαμπλάνκα, με τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται στα τρία.

Η ασθενής που απεβίωσε, η οποία είχε έρθει στο Μαρόκο από την πόλη Μπολόνια της Ιταλίας, είναι μια 89χρονη Μαροκινή που υπέφερε από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Το Μαρόκο ανέστειλε όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία και απαγόρευσε την είσοδο φιλάθλων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ ακύρωσε εκδηλώσεις που περιελάμβαναν ξένους ταξιδιώτες και τις συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ανθρώπων ως προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει ένα ξέσπασμα του ιού.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια υφίστανται ένα «πρωτόγνωρο σοκ» με τη μείωση της κυκλοφορίας που συνδέεται με την επιδημία του κοροναϊού και την Ιταλία, το σύνολο της οποίας έχει τεθεί υπό περιορισμό από χθες, Δευτέρα, να κινδυνεύει με κατάρρευση των αεροπορικών συνδέσεων, δήλωσε σήμερα η οργάνωση αεροδρομίων ACI Europe.

Συνολικά, τα αεροπορικά αεροδρόμια κατέγραψαν μια υποχώρηση 13,5% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιο πολύ απ΄όλα έχουν πληγεί τα ιταλικά αεροδρόμια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ACI Europe, που εκπροσωπεί 500 αεροδρόμια σε 46 χώρες.

Πριν ακόμη ληφθεί η απόφαση να τεθεί όλη η χώρα σε περιορισμό τη Δευτέρα, «τα ιταλικά αεροδρόμια αντιμετώπιζαν ήδη μια μεγάλη μείωση στη διακίνηση επιβατών με μια υποχώρηση 60% στην πλειονότητα των πλατφορμών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», σημείωσε ο Ολιβιέ Γιανκοβέτς, γενικός διευθυντής της ACI Europe.

«Τώρα πρέπει να αγωνιστούν εναντίον της πλήρους κατάρρευσης των αεροπορικών συνδέσεων», συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση να «ανταποκριθεί γρήγορα και θετικά στα αιτήματα των ιταλικών αεροδρομίων για την εφαρμογή επειγόντων μέτρων υποστήριξης».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, «η επιδημία Covid-19 μετατρέπεται σε ένα πρωτόγνωρο σοκ για την βιομηχανία μας, πρόσθεσε ο Γιανκοβέτς, μη αποκλείοντας «να χρειαστούν μέτρα βοήθειας και αλλού εκτός από την Ιταλία ώστε τα αεροδρόμια να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως κρίσιμων υποδομών».

Η οργάνωση προβλέπει, για το 2020, μια μείωση 7,5% του αριθμού των επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έναντι αύξησης 2,3% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Κλειστές η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, υψηλός κίνδυνος στην Σουηδία, 6 οι νεκροί στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου έκλεισαν για τους τουρίστες και τα τουριστικά γκρουπ εξαιτίας της επιδημίας του νέου ιού, ωστόσο ατομικά οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν και να προσευχηθούν στην εκκλησία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Βατικανού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Βατικανό κλείνει το ταχυδρομικό γραφείο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς και το βιβλιοπωλείο και την φωτογραφική υπηρεσία. Μία καφετέρια για το προσωπικό του Βατικανού θα κλείσει επίσης. Ολα τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 3 Απριλίου.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου για την μετάδοση του νέου ιού τύπου κορώνα σε «πολύ υψηλό» από «μέτριο», εξηγώντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για διάδοση στην κοινότητα της χώρας.

Η υπηρεσία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν στοιχεία για την διάδοση του ιού στην κοινότητα στις περιφέρειες των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ.

«Η υπηρεσία δεν διαπιστώνει γενική μετάδοση σε ολόκληρη την χώρα, αλλά ο κίνδυνος αναβαθμίζεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε λίγα λεπτά αφού η περιφέρεια της Στοκχόλμης ανακοίνωσε εκτόξευση των κρουσμάτων στα 207, που σημαίνει αύξηση κατά 60 σε σχέση με χθες.

ΛΟΝΔΙΝΟ: Εκτος θάνατος από τον ιό καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνουμε ότι άνδρας, που νοσηλευόταν στο Watford General Hospital και είχε διαγνωσθεί θετικός στον COVID-19, απεβίωσε», δήλωσε εκπρόσωπος του West Hertfordshire Hospitals NHS Trust.

«Ο ασθενής που πέθανε χθες το βράδυ, 9 Μαρτίου, ήταν άνω των 80 ετών και έπασχε από υποκείμενες νόσους», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου ιού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 61 στους 382, με καταγεγραμμένους 4 θανάτους, ανακοίνωσαν ολλανδοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι 61 επιπλέον άτομα διαγνώσθηκαν από χθες θετικά στον ιό.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ: Δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου AIDAsol διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Το κρουαζιερόπλοιο έχει ρίξει άγκυρα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Μασσαλίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ