Νέο ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει καθήκον να συγκρατεί τις ροές»


Τις ευχαριστίες του στην Αυστρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, για το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα που αποστέλλει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία θα ενισχύσουν τις ελληνικές προσπάθειες για αποτροπή της «απόπειρας μαζικής και παράνομης εισβολής που οργανώνει η Τουρκία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει η αυστριακή συνδρομή για το μεταναστευτικό, δηλώνει πολλά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον υψηλό συμβολισμό του ότι η ελληνική σημαία στον Έβρο θα κυματίζει δίπλα σε αυτές της Αυστρίας, της Κύπρου «και πολλών άλλων, που προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην πράξη».

«Η πατρίδα μου αναγκάστηκε να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στη μεθόριο και τα νησιά.

«Αυτό το κατατρεγμένο πλήθος πρέπει να φύγει από τον Έβρο», είπε, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του, που απορρέει από το γεγονός ότι στα νησιά τις τελευταίες ημέρες ήταν μηδενικές οι ροές.

Αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την κοινή τους στάση όσον αφορά στην ύπαρξη μίας κοινής θέσης επί της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, «υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων», όμως.

Τόνισε πως η Ευρώπη και η Ελλάδα επιμένουν στη συμφωνία, ωστόσο η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να «προωθείται με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού», τόνισε.

Κουρτς: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως «όπλο» κατά της ΕΕ

Την στήριξη της Αυστρίας στην Ελλάδα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βιέννη, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την προστασία των συνόρων» και επιτέθηκε στην Τουρκία λέγοντας: «Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο κ. Κουρτς τόνισε ακόμη πως η Αυστρία θέλει να στηρίξει την Ελλάδα και να συνεισφέρει με τεθωρακισμένο όχημα και drones.

Ακόμη ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένος να διαθέσει 1 εκατομμύριο ευρώ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως «πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Επίσης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τις προσπάθειες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις, να προωθήσετε την ελληνική οικονομία».

«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε καλό επίπεδο», σημείωσε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ