Κορονοϊός και Εργασία: Άδειες, επιδόματα και τηλεργασία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοροναϊός: Στα 500 ευρώ το μήνα ο επιδοτούμενος μισθός – Περίπου 100 εκ ευρώ για να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων που λόγω του κλεισίματος των επιχειρήσεων από τον κοροναϊο.

Μισθό ύψους 500 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω κοροναϊού θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Προβλέπεται ότι περίπου 100 εκ. ευρώ θα διατεθούν για δύο μήνες προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με διοικητική απόφαση λόγω του κοροναϊού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί τελικά το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί από δημόσια Αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου σε :

  • Θέατρα
  • Κινηματογράφους
  • Χώρους αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Επίσης στις επιχειρήσεις που κλείνουν είναι τα φροντιστήρια και όλες οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι εν λόγω εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή. Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Ευέλικτο ωράριο

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας συνιστάται το ευέλικτο ωράριο ενώ αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο ΕΡΓΑΝΗ τροποποίηση ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται εργαζόμενοι και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας). Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Τηλεργασία:

Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

Αναστολή καταβολής εισφορών

Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Εργαζόμενοι στον Τουρισμό: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό

Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών του τουρισμού εντάθηκε μετά τη συνέχιση της ακύρωσης κρατήσεων για το Πάσχα. Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης θα ανοίξουν μεν το Πάσχα για την τουριστική σεζόν αλλά θα προσλάβουν λιγότερο εποχικό προσωπικό με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι που είχαν κλείσει για όλη τη σεζόν να μείνουν στον «αέρα».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ