Eurogroup: Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα διεκδικήσει η κυβέρνηση λόγω κορονοϊού


Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Μαξίμου

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια –με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη του Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκαν συνολικά:

  • Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
  • Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
  • Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
  • Έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
    Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
  • Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ