Κορoνοϊός-Βρετανία: H «ανοσία της αγέλης« του Τζόνσον θα οδηγούσε σε τουλάχιστον 250.000 θανάτους


Κορονοϊός: Η Βρετανία αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς ήταν η μοναδική χώρα της οποίας η πολιτική ηγεσία ακολουθούσε μία άκρως παθητική στρατηγική απέναντι στην επιδημία COVID-19 και τις θανατηφόρες επιπτώσεις του νέου κορoνοϊού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, περίμενε όπως φάνηκε τα πρώτα θύματα της νόσου έτσι ώστε να αλλάξει την πολιτική του, ανακοινώνοντας την πρώτη δέσμη περιοριστικών μέτρων. Τι θα συνέβαινε αν επέμενε στη στρατηγική του ο Μπόρις Τζόνσον; Η Βρετανία θα μετρούσε χιλιάδες νεκρούς, ακόμη και 250.000, σύμφωνα με έκθεση της επιστημονικής ομάδας του Imperial College.

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Imperial College COVID-19 τη Δευτέρα το βράδυ, διαπιστώνεται ότι η στρατηγική που ακολουθούσε προηγουμένως η κυβέρνηση, με την απομόνωση των υποψήφιων περιστατικών και των μελών της οικογένειάς τους από το σπίτι, χωρίς όμως να περιλαμβάνει περιορισμούς στην ευρύτερη κοινωνία, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και κατάρρευση του συστήματος υγείας».

Η στρατηγική μετριασμού «επικεντρώνεται στην επιβράδυνση αλλά όχι απαραιτήτως στη διακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας – στη μείωση της αιχμής της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη, προστατεύοντας παράλληλα εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ασθένειες από τη μόλυνση», ανέφερε η έκθεση, αντανακλώντας τη βρετανική στρατηγική που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Patrick Vallance.

Λανθασμένη αποδείχθηκε η στρατηγική της Βρετανικής κυβέρνησης. «Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας είναι ότι ο μετριασμός είναι απίθανο να είναι εφικτός χωρίς να ξεπεραστούν πολλές φορές τα όρια έκτακτης δυναμικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», ίσως έως και οκτώ φορές, ανέφερε η έκθεση.

Σε αυτό το σενάριο, η ομάδα του Imperial College προέβλεπε 250.000 θανάτους στη Βρετανία.

Ως εκ τούτου, η έκθεση αναφέρει: «Καταλήγουμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι η καταστολή της επιδημίας είναι η μόνη βιώσιμη στρατηγική στην παρούσα φάση». Μια στρατηγική καταστολής, σύμφωνα με την προσέγγιση που υιοθέτησαν οι κινεζικές αρχές, «αποσκοπεί στην αντιστροφή της επιδημικής ανάπτυξης, στη μείωση των αριθμών των περιπτώσεων σε χαμηλά επίπεδα και στη διατήρηση αυτής της κατάστασης επ ‘αόριστον».

Απαιτεί «έναν συνδυασμό κοινωνικής απομόνωσης του συνόλου του πληθυσμού, απομόνωση των περιπτώσεων από το σπίτι και καραντίνα των μελών της οικογένειάς τους» και «μπορεί να χρειάζεται να συμπληρωθεί με κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων».

Ένα «πακέτο εντατικής παρέμβασης» θα πρέπει να «διατηρηθεί μέχρις ότου το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο (δυνητικά 18 μήνες ή περισσότερο)», ανέφερε η έκθεση, περιγράφοντας μια εξαιρετική εικόνα για το τι θα μπορούσε να είναι η ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο για το επόμενο ενάμισι έτος.

Το απόγευμα της Δευτέρας (16/03), ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα, σηματοδοτώντας την μεταστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια στρατηγική καταστολής.

Όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να σταματήσουν τη «μη ουσιαστική επαφή» με άλλους ανθρώπους και να αποφύγουν τις παμπ, τις λέσχες, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, ώστε να επιβραδύνουν τη διάδοση του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Τζόνσον.

Οι οικογένειες επίσης παροτρύνθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι μαζί για 14 ημέρες εάν κάποιο μέλος παρουσιάζει συμπτώματα του ιού – ένα νέο, συνεχή βήχα ή πυρετό.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Αυτή είναι μια πολύ ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση. Προκειμένου να δοθεί η πιο αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή, η SAGE [επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τις έκτακτες ανάγκες] βασίζεται και εξετάζει μια σειρά αποδείξεων και απόψεων για την επίτευξη των συστάσεών της. Μέρος των στοιχείων αυτών περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα μοντελοποίησης από διάφορους ειδικούς. Όλες οι συστάσεις του SAGE είναι σύμφωνες με τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία. Θα δημοσιεύσουμε σύντομα νέα στοιχεία».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ