Κορoνοϊός στην Ευρώπη: Χιλιάδες νεκροί, κλειστά σύνορα και αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: Απελπιστική η κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία – Αναθεώρησε τη στρατηγική του ο Μπόρις Τζόνσον

Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει την Ευρώπη σφοδρότατα, με εκατοντάδες νεκρούς σε Ιταλία και Ισπανία να προστίθενται στη θλιβερή λίστα των θυμάτων, το τελευταίο 24ωρο η επιδημία COVID-19.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναθεωρεί τη στρατηγική του, προαναγγέλλοντας δέσμη περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και η Άνγκελα Μέρκελ κλείνει τα σύνορα καθώς τα κρούσματα στη Γερμανία έφτασαν τα 8.500 και οι νεκροί τους 23.

Γερμανία

Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε την Τρίτη (17/3) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορoνοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ.

Θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις. Αυτές αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας – το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit – της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Επιπλέον, διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει, επισήμανε, να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές από την Γερμανία οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται καθημερινά.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της επιδημίας του κορωνοϊού και διέψευσε φήμες που έκαναν λόγο για έλλειψη μετρητών στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν κάθε φήμη που κυκλοφορεί. «Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», επέμεινε.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ