14 αποφθέγματα του Φραντς Κάφκα


Ο σπουδαιότερος λογοτέχνης του 20ου αιώνα, ο Φραντς Κάφκα αποτελεί και μία από τις πιο μυστηριώδεις φιγούρες της τέχνης. Δεν ήταν συγγραφέας κατ’ επάγγελμα, αλλά πτυχιούχος νομικής που εργαζόταν σε ασφαλιστική εταιρία το πρωί και έγραφε το βράδυ.

Έζησε στη σημερινή Τσεχία και όλα του τα βιβλία είναι γραμμένα στα γερμανικά. Έφυγε νωρίς από τη ζωή λόγω της φυματίωσης (στα 41 του) και προσπάθησε να αφανίσει όλο το συγγραφικό του έργο. Ο φίλος του όμως αρνήθηκε μετά θάνατον να κάψει τα γραπτά του, ευτυχώς για εμάς.

Στα βιβλία του κατάφερε να δημιουργήσει ένα παράξενα ονειρικό κλίμα παραδοξότητας και γραφειοκρατικού παραλογισμού, στοιχεία τα οποία πλέον ονομάζονται καφκικά και αποδίδονται καθαρά σε αυτόν. «Χάρη στον Κάφκα κατανόησα πώς ένα μυθιστόρημα μπορεί να γραφεί κι αλλιώς», συνήθιζε να λέει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες για τον Κάφκα. Τα γνωστότερα μυθιστορήματά του είναι «ο Πύργος», «Η Δίκη» και «Η μεταμόρφωση».

14 αποφθέγματα του Φραντς Κάφκα που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σας:

1. «Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ»

2. «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας»

3. «Αφήστε σας παρακαλώ το μέλλον να συνεχίσει να κοιμάται, όπως οφείλει. Γιατί αν κάποιος το ξυπνήσει πριν την ώρα του, τότε θα αποκοιμηθεί το παρόν του»

4. «Ο δρόμος της αλήθειας περνάει πάνω από ένα σκοινί που δεν είναι τεντωμένο σε μεγάλο ύψος, αλλά ακριβώς λίγο πιο πάνω από τη γη. Φαίνεται περισσότερο να προορίζεται να σκοντάφτουν οι άνθρωποι, παρά να βαδίζουν πάνω σ’ αυτό»

5. «Η αδράνεια είναι η αρχή όλων των αμαρτημάτων, η κορωνίδα όλων των αρετών»

6. «Είναι αρκετό που τα βέλη ταιριάζουν ακριβώς στις πληγές που προκάλεσαν»

7. «Δεν μπορείς να σπάσεις αλυσίδες που δεν βλέπεις»

8. «Φοβόταν τρομερά το θάνατο γιατί δεν είχε ζήσει ακόμα»

9. «Μπορώ να αγαπήσω μόνο αυτό που μπορώ να τοποθετήσω τόσο ψηλά πάνω από εμένα που να μην μπορώ να το φτάσω»

10. «Μη σπαταλάς το χρόνο σου αναζητώντας ένας εμπόδιο – ίσως δεν υπάρχει κανένα»

11. «Είμαι κουρασμένος, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα και θέλω μόνο να ακουμπήσω το πρόσωπό μου στην αγκαλιά σου, να νιώσω τα χέρια σου στο κεφάλι μου και να μείνω έτσι έως την αιωνιότητα»

12. «Είναι καλύτερο να έχεις και να μη χρειάζεσαι, παρά να χρειάζεσαι και να μην έχεις»

13. «Πιστεύοντας κάτι με πάθος που δεν υπάρχει, το δημιουργούμε. Το μη υπαρκτό είναι οτιδήποτε δεν έχουμε επιθυμήσει αρκετά»

14. «Μη λυγίζεις, μην το καταπνίγεις, μην το εκλογικεύεις, μην προσαρμόζεις την ψυχή σου σύμφωνα με τη μόδα. Αλλά ακολούθησε τις πιο έντονες εμμονές σου ανελέητα»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ