Κορονοϊός: «Παγώνουν» τα δάνεια για 500.000 εργαζομένους


«Φιλί ζωής» από τις τράπεζες μετά από παραίνεση του υπουργού Οικονομικών – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Απαλλαγμένοι από το βάρος των δανείων τους θα είναι για το επόμενο τρίμηνο οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε… καταστολή ελέω κορονοϊού.

Οι τράπεζες, κατόπιν σχετικής παραίνεσης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αποφάσισαν να επεκτείνουν το πλαίσιο στήριξης, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Οι δικαιούχοι

«Προτεραιότητα θα δοθεί και δίνεται για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη, θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το γεγονός ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία, μέχρι την οποία θα έπρεπε το δάνειο να ήταν ενήμερο, δίνει στις τράπεζες την απαιτούμενη ευελιξία προκειμένου να αποφασίσουν κατά περίπτωση. «Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις επιχειρήσεις (ενήμερα δάνεια έως την 31η/12/2019), το ζήτημα των φυσικών προσώπων θα εξεταστεί από το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Αλλο θεωρεί ως όριο τις 30 και άλλο τις 90 ημέρες. Οπως και να έχει, το “πάγωμα” της δόσης θα δοθεί σε όσους πραγματικά το χρειάζονται», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση

Η ΕΕΤ, άλλωστε, στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί πως «ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) που δεν πλήττονται από την κρίση, θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων», βάζοντας εμπόδια στο… πεδίο δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα με αίτημά τους να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) μέχρι -τουλάχιστον- την 30ή/9/2020.

Μία σειρά από μέτρα, που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να εμφανίσουν… αρρυθμία στις υποχρεώσεις τους, λαμβάνουν και οι servicers.

Πιο αναλυτικά, έπειτα από σχετική τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελεί η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) έλαβε το «πράσινο φως» από τράπεζες και funds προκειμένου:

  • Να ξεκινήσει επικοινωνία με τους δανειολήπτες, με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Για τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ, προσφέροντας τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.
  • Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ να προχωρήσει αμέσως -κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη- στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

«Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν σε ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε Εταιρία Διαχείρισης θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Στις σημερινές συνθήκες, η αποφυγή καταβολής υποχρεώσεων από εκείνους που δεν πλήττονται από την πανδημική κρίση περιορίζει αντικειμενικά τις δυνατότητες στήριξης εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη».

Υπενθυμίζεται πως, με βάση στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για το δ’ τρίμηνο του 2019, οι servicers διαχειρίζονται δάνεια συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ είναι επιχειρήσεων, 3,3 δισ. ευρώ ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων και 13,9 δισ. ευρώ ιδιωτών (11,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα υπόλοιπα στεγαστικά).

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ