To Δώρο Πάσχα πάει για… καλοκαίρι – Όλα τα σενάρια


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως το Δώρο Πάσχα θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το πότε θα δοθεί.

O πρωθυπουργός, στο διάγγελμα της Πέμπτης (19/3), αφησε ανοιχτή την ημερομηνία της καταβολής του, κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι θα πάει πιο πίσω από το προγραμματισμένο, ενώ υπάρχει και ένα σενάριο που κάνει λόγο για μέσα καλοκαιριού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εξετάσει εισηγήσεις προκειμένου το Δώρο Πάσχα να καταβληθεί μετά από 4 μήνες και να συμπέσει με το επίδομα αδείας.

Η σχετική εισήγηση στηρίζεται στην λογική ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τώρα την δυνατότητα να καταβάλουν, πέραν του μισθού και το Δώρο Πάσχα, αλλά και το ότι το δώρο θα πρέπει να πέσει στην αγορά όταν η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει σε κάποια υποτυπώδη επίπεδα και όχι τώρα που όλα είναι παγωμένα.

Δεδομένου ότι το Δώρο του Πάσχα συνολικά ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, η θέση της κυβέρνησης είναι πως η ρευστότητα αυτή θα πρέπει να κατευθύνει στοχευμένα.

Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί είναι το εάν τελικά η πιθανή απόφαση για τη μετάθεση της καταβολής του Δώρου Πάσχα θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες.

Σκυλακάκης: Ίσως χρειαστεί να δοθεί λίγο αργότερα

Tο δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά σε όλους, αλλά ίσως χρειαστεί να δοθεί λίγο αργότερα καθώς αυτήν τη στιγμή μεγάλο τμήμα της αγοράς είναι κλειστό και θα υπάρξει αδικία για κάποιους κλάδους.

Δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ