Κορονοϊός στην Ελλάδα – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κοντά στην έσχατη λύση η κυβέρνηση


Με την εικόνα των αυτοκινήτων να εγκαταλείπουν την Αθήνα και με τον κίνδυνο ο νέος κορονοϊός να εξαπλωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να λάβει την απόφαση, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία, να απαγορεύσει και να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Το ίδιο ισχύει και για την εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά που μοιάζουν, λόγω της μεγάλου αριθμού επισκεπτών, σαν να πρόκειται για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Για αυτό και η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Πλακιωτάκη και Νίκο Χαρδαλιά ήταν η απαγόρευση των ταξιδιών στα νησιά με ακτοπλοϊκά πλοία, εκτός των μόνιμων κατοίκων.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξει συνωστισμός και οι πολίτες συμμορφωθούν με τις οδηγίες των ειδικών, τότε τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα ληφθούν, προς το παρόν. Διαφορετικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να περιορίσει τη διασπορά του ιού, έστω και αν χρειαστεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις.

Σε ετοιμότητα το Μαξίμου

Το Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να εφαρμόσει την ολική απαγόρευση μέσα σε 5 λεπτά. Θα χρειαστεί, όμως, η συνδρομή της αστυνομίας και του στρατού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκφράζει την ελπίδα του «αυτό το Σαββατοκύριακο να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες. Αν όλοι επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, περιορισμό στο σπίτι μας τότε δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα».

Ωστόσο, ο προβληματισμός φαίνεται να είναι στο εξής: Αν ληφθεί τελικά το μέτρο αυτό, τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν ήδη φύγει από την Αθήνα; Θα επιστρέψουν πίσω έχοντας άδεια ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για την επιστροφή τους ή θα παραμείνουν στις περιοχές που επισκέφθηκαν για όσο χρειαστεί;

Κυβερνητικές πηγές παράλληλα σημειώνουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται ως επιλογή και η απαγόρευση εσωτερικών πτήσεων στα πρότυπα της απαγόρευσης των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη. Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Νέο «καμπανάκι» από τον πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολουθεί συνεχώς την πορεία εξέλιξης της πανδημίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δύο μέρες πριν. Στο πρόσφατο διάγγελμά του είχε πει: «Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ».

Αναρτώντας νέο βίντεο με οδηγίες προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός ζητά από όλους να δείξουν ατομική ευθύνη.

«Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι» είναι το μήνυμά του.

Στους 10 οι νεκροί στην Ελλάδα – Τέσσερις σε ένα 24ωρο

Στους δέκα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας καθώς μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία γυναίκα 93 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ρίου ως επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19.

Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από την Ηλεία και είχε έρθει σε επαφή με τους εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Αγιούς Τόπους.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που χάνει την ζωή της στην χώρα μας.

Λίγο πριν γίνει ο γνωστός ο θάνατος της 93χρονης, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών το απόγευμα της Παρασκευής, ανακοίνωσε πως ακόμη τρεις άνδρες πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, δύο από την Αθήνα και ένας από την Κοζάνη.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε γνωστό πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 495, ενώ τα νέα που καταγράφηκαν είναι 31.

Συνολικά, 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 90 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 20 διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.

Την ίδια ώρα, 19 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο ενώ έχουν ελεγχθεί 7.200 δείγματα. Τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως προς το παρόν είμαστε εντός των εκτιμήσεων για την πορεία της πανδημίας επισημαίνοντας ότι «σε δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ