Έρχεται γενικό lockdown στην Ελλάδα – Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας


Τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Ισπανίας δείχνουν πως πρέπει η Ελλάδα να ενεργήσει άμεσα για να καταφέρει να μείνει στο σημείο “μηδέν”

Η Κυβέρνηση θα ενεργήσει με γνώμονα το γενικό καλό της κοινότητας για να αποφύγουμε τους χιλιάδες θανάτους που πλήττουν την Ιταλία και την Ισπανία αυτή την στιγμή.

Ήδη ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, σχεδόν στα όριά του, τα νοσοκομεία δέχονται κατά προτεραιότητα συμπολίτες μας με συμπτώματα του ιού, οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με συνεχείς υπερωρίες και αγώνα, τα σώματα ασφαλείας έχουν ξεχυθεί στους δρόμους κάνοντας συστάσεις στους συμπολίτες μας που δεν λένε να βάλουν μυαλό, ενώ βγαίνει και ο στρατός για να συνδράμει στην ομαλή λειτουργία του πρωτοφανούς έσχατου μέτρου πρόληψης και καταστολής του φονικού ιού Covid – 19.

Αποτέλεσμα εικόνας για lockdown

Tι είναι το lockdown ή αλλιώς καθολική απαγόρευση κίνησης χωρίς ειδική άδεια

Μας εξηγεί ο δικηγόρος – συνταγματολόγος κος Τσιχλής.

Το έκτακτο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, είναι προσωρινό και το δυσκολότερο τόσο ως απόφαση για μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όσο και ως προς την εφαρμογή του.

Απαγορεύει επί ποινή όλες τις μετακινήσεις πολιτών εκτός σπιτιού, πλην αυτών προς σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνο, φαρμακεία, νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, οι μετακινήσεις θα πρέπει να δικαιολογούνται.

Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 25 του Συντάγματος, προβλέπεται το γενικό πλαίσιο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι κάθε είδους περιορισμοί, που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα του ανθρώπου, θα πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας στο Σύνταγμα, είτε στο νόμο και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

Τα περιοριστικά μέτρα, στηρίζονται στο ίδιο το Σύνταγμα και δεν θεωρούνται κρατική αυθαιρεσία. Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπει ότι οι παραβάτες μέτρων για την αποτροπή διάδοσης μιας ασθένειας, τιμωρούνται με φυλάκιση και αν η παραβίαση έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ατόμου, επιβάλλεται κάθειρξη ή ισόβια. Ο έλεγχος παραδίδεται κυρίως στις αστυνομικές αρχές και εάν κριθεί απαραίτητο, στον στρατό.

Αποτέλεσμα εικόνας για lockdown ελλαδα

Πως θα παίρνουμε την ειδική άδεια εξόδου

Ειδική άδεια εξόδου προς τις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές θα δίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο πολίτης θα στέλνει sms και κατόπιν θα λαμβάνει έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος μετακίνησης.

Σε περίπτωση έγκρισης μετακίνησης, ο πολίτης θα επιδεικνύει στις Αρχές το sms που πιστοποιεί ότι έχει το ελεύθερο να μετακινηθεί.

Η λογική της καθολικής απαγόρευσης εξόδου από το σπίτι θα είναι προσωρινή και μέχρι να διαπιστωθεί ότι ο φονικός ιός έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να “σπάσει” η αλυσίδα μετάδοσης του αόρατου εχθρού, ενώ σύμφωνα με πηγές μας, αυτό θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα θα φανούν όταν η καμπύλη κρουσμάτων θα αρχίσει να υποχωρεί, ενώ το μέτρο θα θεωρηθεί ως επιτυχημένο όταν τα κρούσματα του κορονοϊού εξαλειφθούν τελείως.

Κορονοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής και ποιο το ποσοστό θνησιμότητας;

Οδηγός για τα βασικά πάνω στο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα των ημερών: “κορονοϊός”. Σε τι διαφέρει από την εποχική γρίπη και πόσο εύκολα κολλάμε;

Σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό είναι η βασική συνταγή για τη νίκη στη μάχη με τον κορονοϊό. Ο ιός Covid-19 αποτελεί ένα μέλος της οικογένειας των κορονοϊών που έκανε το άλμα από τα ζώα να περάσει στους ανθρώπους, στα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αρκετοί από τους ανθρώπους που είχαν αρχικά μολυνθεί είτε δούλευαν είτε αγόραζαν από τη χονδρική αγορά θαλασσινών στο κέντρο της κινεζικής πόλης Γουχάν.

Γεγονός ασυνήθιστο για έναν ιό που έχει κάνει το άλμα από ένα είδος σε άλλο, φαίνεται να μεταδίδεται πολύ εύκολα στους ανθρώπους – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς δραστικά μέτρα περιορισμού ο μέσος άνθρωπος που είναι φορέας του Covid-19 θα τον μεταβιβάσει σε άλλους δύο.

Ο ιός επίσης φαίνεται να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τις συνήθεις ασθένειες όπως την εποχική γρίπη. Ο συνδυασμός της ικανότητας του κορονοϊού να εξαπλώνεται γρήγορα και να προκαλεί σοβαρές ασθένειες οδήγησε πολλές χώρες στο να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με σκοπό να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Τι πρέπει να κάνω για να μην κολλήσω;

Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως π.χ. όταν φτάνετε στη δουλειά ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, ενώ παράλληλα αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Όταν βήχετε ή φτερνίζετε να χρησιμοποιείτε είτε χαρτομάντηλο είτε τον αγκώνα (όχι το χέρι) και στη συνέχεια πετάξτε το χαρτομάντηλο κατευθείαν στα απορρίματα.

Αποφύγετε την κοντινή επαφή με άτομα που εμφανίζουν “ύποπτα” συμπτώματα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του ΠΟΥ για την καραντίνα και τα ταξίδια.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στον κορονοϊό και την εποχική γρίπη;

Η επιδημία του κορονοϊού εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την εποχική γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο και ακόμη και οι γιατροί κάνουν προσπάθειες για να τις ξεχωρίσουν.

Τα τυπικά συμπτώματα μίας γρίπης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, ρινική καταρροή, κόπωση και, καμία φορά έμετο και διάρροια.

Οι γιατροί ακόμη εργάζονται για να κατανοήσουν ακριβώς ποια είναι τα συμπτώματα του Covid-19.

Οι πρώτες μελέτες των ασθενών με κορονοϊό έδειξαν ότι σχεδόν όλοι ανέβασαν πυρετό, ενώ είχαν και ξηρό βήχα. Πολλοί ακόμη είχαν κόπωση και μυϊκούς πόνους.

Η πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων) είναι συχνή σε ασθενείς με κορονοϊό, ακόμη και εκτός των πιο σοβαρών περιπτώσεων, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες.

Η ρινική καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένα, συγκεκριμένα αναφέρθηκαν μόνο από το 5% των ασθενών.

Η μόνη πραγματική επιβεβαίωση όμως για το εάν έχουμε κολλήσει τον Covid-19 είναι να κάνουμε το τεστ.

Πώς πρέπει να δράσω εάν εμφανίσω συμπτώματα;

Εάν εμφανίσει κανείς συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να απομονωθεί για 14 ημέρες, μακριά από άλλους ανθρώπους. Αυτό αφορά όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση ή εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν για περισσότερο από επτά ημέρες, θα πρέπει να καλέσετε τον ΕΟΔΥ (1135).

Εάν κολλήσω Covid-19 πόσο άρρωστος θα είμαι;

Μια μεγάλη έρευνα στην Κίνα διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων παρουσίασαν σχετικά ήπια συμπτώματα. Περίπου το 15% εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα που προκάλεσαν δυσκολίες στην αναπνοή, χαμηλή προσφορά οξυγόνου στα κύτταρα ή άλλα προβλήματα με τον πνεύμονα, ενώ λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων ήταν κρίσιμες, με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας, σηπτικού σοκ ή με πολλαπλά προβλήματα στα όργανα.

Είναι πιθανό ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να μην ανιχνευτουν ως κρούσματα.

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποιο το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού;

Είναι περίπου ή λίγο λιγότερο από 1%.

Μπορεί τα νούμερα των θανάτων να ανεβαίνουν καθημερινά, ωστόσο ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Βρετανίας, Chris Whitty, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι θα αποδειχθεί πως το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% ή χαμηλότερο.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, μίλησε για 3,4%, ωστόσο τον αριθμό αυτό υπολόγισε διαιρώντας τον αριθμό των θανάτων με εκείνον των επίσημα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ήπιες περιπτώσεις που δεν φτάνουν στο νοσοκομείο και δεν υπολογίζονται, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό θνησιμότητας.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στους ηλικιωμένους, με πολύ χαμηλά ποσοστά στους νεότερους. Ταυτόχρονα το ιατρικό προσωπικό που θεραπεύει τους ασθενείς και εκτίθεται σε πολλούς ιούς θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ