Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΣΕΓΑΣ και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

36ïò ÁÕÈÅÍÔÉÊÏÓ ÌÁÑÁÈÙÍÉÏÓ ÁÈÇÍÁÓ / ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει του 36ου Μαραθώνιου της Αθήνας (11/11) παραχώρησε ο ΣΕΓΑΣ στο κλειστό γυμναστήριο Ταεκβοντό στο Παλαιό Φάληρο, ενώ λίγο νωρίτερα έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Ergo Marathon Expo», η οποία θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο μέχρι το Σάββατο. Της συνέντευξης προηγήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΓΑΣ και του υπουργείου Άμυνας. Σε σύντομη τελετή τις υπογραφές στο μνημόνιο έβαλαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μας να υπογράφουμε αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΣΕΓΑΣ. Μπορείτε να μας υπολογίζετε ως υποστηρικτές του αγώνα. Φέτος θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση 600 στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω ότι φέτος θα είναι ίσως ο καλύτερος Μαραθώνιος της τελευταίων ετών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρήγας απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ που επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία.

«Το μεγάλο μυστικό του Μαραθωνίου της Αθήνας είναι οι συνεργασίες σε μια χώρα που δυστυχώς δεν έχουμε ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη αντίληψη συνεργασιών. Ο ΑΜΑ έχει πετύχει να συγκροτηθεί με επίκεντρο τον ΣΕΓΑΣ μια εκτεταμένη και ιδιαιτέρως επιτυχημένη συνεργασία με πολλούς και σημαντικούς φορείς. Μια από τις παλαιότερες και σταθερότερες συνεργασίες του ΑΜΑ είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Σε εποχές που ο Μαραθώνιος της Αθήνας ξεκινούσε την προσπάθεια να φτάσει εδώ που έχει φτάσει, το ΥΠ.ΕΘ.Α. ήταν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και τον ΣΕΓΑΣ με πολύ σημαντική και διαχρονική συνεισφορά. Αυτή η συνεργασία περνάει σήμερα σε πιο θεσμική φάση με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της ομοσπονδίας μας. Μια συνεργασία που υλοποιείται μέσα από το ΑΣΑΕΔ τα στελέχη του οποίου θερμώς ευχαριστώ όπως και τον υπουργό που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα μας. Είναι χαρά μας να ξέρουμε ότι στα πολλά χρόνια που θα ακολουθήσουν το ΥΠ.ΕΘ.Α. θα ακολουθήσει την ανοδική πορεία που έχει ο ΑΜΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε: «Θέλω να σας υποσχεθώ ότι ανεξαρτήτως του χρόνου που θα είμαι στη θέση αυτή, μπορείτε να με υπολογίζετε διαχρονικά με όποια ιδιότητα θα έχω ότι θα υποστηρίζω τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ για τον Μαραθώνιο. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς η υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που βασίζεται σε δυο άξονες: στη θεσμοθέτηση μιας ιδιαίτερα μεγάλης τα τελευταία χρόνια συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ετήσια διεξαγωγή του ΑΜΑ, καθώς και στην απαραίτητη για εμάς συνδρομή του ΣΕΓΑΣ στην ανάπτυξη του Στρατιωτικού Μαραθωνίου. Είναι μια αμφίδρομη συνεργασία που βοηθάει και τις δυο πλευρές. Ο Μαραθώνιος αποτελεί μια γέφυρα ειρήνης, δημοκρατίας και πολιτισμού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα στη διεξαγωγή του αγώνα. Φέτος περίπου 600 αθλητές-στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο. Έφτασε λοιπόν η ώρα αυτή η αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ να αναβαθμιστεί και να περάσει σε νέα φάση».

Παραβρέθηκαν επίσης στη συνέντευξη και μίλησαν o αντιπρόεδρος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου, Παναγιώτης Δημάκος, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γιάννης Γουλιός, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο, ο Στάθης Τσαούσης εκ μέρους της εταιρείας ERGO HELLAS, χορηγού του Μαραθωνίου, ο Γιώργος Θεοφάνους, συνθέτης του ύμνου του Μαραθωνίου με τον τίτλο ΜΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ που θα ακουστεί για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό στάδιο δέκα λεπτά πριν τον τερματισμό του πρώτου νικητή των 42.195μ, ο Σπύρος Πάντζας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για αθλητικά θέματα της περιφέρειας Αττικής, ο τεχνικός διευθυντής του Μαραθωνίου, Ευάγγελος Παπαποστόλου, ο εκπρόσωπος των ελίτ ξένων αθλητών στον αγώνα, Μπεν Ρασίντ και οι Έλληνες αθλητές των αποστάσεων, Κώστας Γκελαούζος, περυσινός νικητής του Πανελληνίου πρωταθλήματος και Ελευθερία Πετρουλάκη η οποία θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στην απόσταση.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι όλα είναι έτοιμα οργανωτικά και αγωνιστικά για την προσεχή Κυριακή, όπου συνολικά θα συμμετάσχουν 55.000 δρομείς σε όλες τις αποστάσεις, εκ των οποίων οι 18.500 στο Μαραθώνιο, οι 17.000 στα 5 χλμ (αγώνες πρωί και απόγευμα), οι 9.000 στα 10 χλμ και οι υπόλοιποι στους υπόλοιπους αγώνες, ενώ μεγάλα θα είναι και τα οικονομικά οφέλη για την πόλη, όπου αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα πάρουν μέρος 96 αθλητές και 27 αθλήτριες, ενώ οι ελίτ ξένοι αθλητές που έχουν προσκληθεί από την ομοσπονδία είναι 10 άνδρες και 4 γυναίκες. Στον Μαραθώνιο περισσότεροι από τους μισούς αθλητές προέρχονται από 105 χώρες του εξωτερικού, ενώ περισσότερα από 6.000 άτομα (εργαζόμενοι, εθελοντές κ.ά) εμπλέκονται με την διεξαγωγή του αγώνα.

«Κάποια στιγμή ταξιδεύοντας από την Κύπρο στην Ελλάδα συνάντησα στην πτήση τον κ. Θεοφάνους, στην κουβέντα είπαμε πως ο Μαραθώνιος Αθήνας δεν έχει τη δική του μουσική. Και μου είπε θα το γράψω εγώ. Δεν πίστεψα πως θα το κάνει, δεν φανταζόμουν πως αυτή του η σκέψη θα υλοποιηθεί. Λίγες εβδομάδες αργότερα δέχθηκα ένα μήνυμα στο τηλέφωνο μου, ότι ο ύμνος είναι έτοιμος. Την Κυριακή θα ακούσετε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τον ύμνο του Μαραθωνίου και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δράση που θα γίνει στην περιοχή των καμένων, στο Μάτι. «Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκε το περιβάλλον, ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Ο Μαραθώνιος δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για το γεγονός αυτό και να μη συμβάλει στο μέτρο που μπορεί. Νιώθουμε βαθύ σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων, που χάθηκαν και γι΄αυτό προχωράμε σε μια πρωτοβουλία να αναδασώσουμε την Μαραθώνια διαδρομή. Πέρα από το ουσιαστικό θα υπάρχει και μια συμβολική κίνηση, την ημέρα του αγώνα, κάθε δρομέας θα κληθεί να φορέσει μια πράσινη μπαντάνα, προκειμένου να πρασινίσουμε εικονικά το κομμάτι της διαδρομής και του χρόνου να το έχουμε πετύχει κυριολεκτικά».

Ο Γιώργος Θεοφάνους είπε από την πλευρά του: «Οι αθλητές και οι μουσικοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: πείσμα, επιμονή, καρδιά. Πολλοί από όσους τρέχουν στον Μαραθώνιο δεν θα είχαν ξεκινήσει ποτέ αν το σκέφτονταν. Κι εγώ αν το σκεφτόμουν ότι έχω να συνθέσω τον ύμνο του Μαραθωνίου θα πελάγωνα γι΄ αυτό και δούλεψα μόνο με την καρδιά μου. Ελπίζω να σας αγγίξει όπως άγγιξε και μένα που τον έγραψα», είπε ο Γιώργος Θεοφάνους για τον ύμνο του Μαραθωνίου «Νενικήκαμεν». Η πρώτη εκτέλεση έχει προγραμματιστεί για το πρωι της Κυριακής στις 11.00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη μαζί με τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη, τη μεσόφωνο Ινέζ Ζήκου και τη Χορωδία της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Η ενορχήστρωση ανήκει στον εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σουσάμογλου».

Εκ μέρους της ΓΓΑ ο κ. Ιούλιος Συναδινός είπε: «Κάθε χρόνο ο Αυθεντικός Μαραθώνιος επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις, εμπλουτίζεται με νέες ιδέες, ποτέ ο ΣΕΓΑΣ δεν ξεχνά να τον συνδυάζει με κοινωνικά μηνύματα κι αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Για όλες αυτές τις ημέρες με αποκορύφωμα την Κυριακή, η καρδιά της Αθήνας και όλης της χώρας θα χτυπά στο πιο σημαντικό διεθνή αγώνα που φιλοξενείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα Από τη δική μου πλευρά κι εκπροσωπώντας τον Γιώργο Βασιλειάδη, τον υπουργό Αθλητισμού, θέλω να χαιρετήσω με βαθύτατο και ειλικρινή τρόπο τους δρομείς, τους εθελοντές. Να ευχηθώ καλή εκκίνηση και καλό τερματισμό σε όλους, καλή δύναμη εκεί στο 32ο χιλιόμετρο, που τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν λίγο, και καλή επιτυχία, να ευχαριστηθούμε αυτόν τον υπέροχο αγώνα».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Hλίας Ψινάκης τόνισε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βλέπω και φέτος. Αυτή τη χρονιά για εμάς ο Μαραθώνιος είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, γιατί πριν από 3.5 μήνες ζήσαμε αυτή την τραγωδία, που εκτός από τους 99 αθώους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο, είχαμε και τεράστιες απώλειες σε περιουσίες και σπίτια, στο περιβάλλον. Μέσα σε αυτούς τους 3.5 μήνες κάναμε μια τρομερή προσπάθεια, γιατί τον Αυθεντικό Μαραθώνιο τον βλέπει όλος ο πλανήτης και φέτος με τον ΣΕΓΑΣ και τον κύριο Παναγόπουλο και των συνεργατών του, κάναμε μια προσπάθεια ώστε να είναι ο καλύτερος μαραθώνιος που έχει γίνει. Παρά όλες τις δυσκολίες, έχουνε τα 4,5 τελευταία χρόνια που είναι εγώ δήμαρχος, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και για τον μαραθώνιο, γυρίσαμε όλον τον πλανήτη και τις πέντε ηπείρους και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος άνοιξε τα φτερά του. Αυτό το αποδεικνύει η συμμετοχή, φέτος όλα τα κράτη στέλνουν τους πρέσβεις τους, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν. Επίσης θα τρέξουν υπουργοί από άλλα κράτη, δήμαρχοι πόλεων του κόσμου και πραγματικά θα ήταν πολύ μεγάλη ψυχική βοήθεια αν ερχόσασταν όλοι, θα βοηθούσε πολύ στην προσπάθεια που κάνουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να γιατρέψουμε τις πληγές μας. Σας προσκαλούμε, και σας περιμένουμε με πολλή αγάπη»

Ο πρωταθλητής Κώστας Γκελαούζος είπε: «Ο Μαραθώνιος έχει πολλά απρόοπτα. Έχω προετοιμαστεί καλά και έχω βάλει στο πρόγραμμά μου να τρέχω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Λες και τρέχω δέκα χρόνια στην Κλασική, αλλά είναι μόλις η τρίτη χρονιά. Τα πονεμένα χιλιόμετρα είναι συναισθηματικά δύσκολο, γιατί χάθηκαν τόσοι άνθρωποι».

Η Ελευθερία Πετρουλάκη δήλωσε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μεγάλο εγχείρημα. Πρώτη φορά στο Μαραθώνιο. Μέχρι τώρα έκανα 5 και 10χλμ. και έκανα στροφή στο μαραθώνιο και θέλω να νικήσω. Έχω προετοιμαστεί κατάλληλα. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή στη χώρα μας και περιμένω έναν απίστευτο αγώνα. Θέλω να είμαι στην εκκίνηση, να το χαρώ και καλώ τους Ελληνες να γεμίσουν το Παναθηναϊκό Στάδιο για να μας χειροκροτήσουν. Εύχομαι καλή επιτυχία».

Ο Βαγγέλης Παπαποστόλου (τεχνικός διευθυντής) επισήμανε: «Λείπουν λεπτομέρειες για να υποδεχθούμε τους χιλιάδες δρομείς. Για πρώτη φορά 18.500 δρομείς, οι μισοί από το εξωτερικό και πολλοί έχουν έρθει με τις οικογένειές τους. Συνολικά 55.000 συμμετοχές. Πάνω από 3.000 εθελοντές, 400 γιατρούς κλπ. Πάνω από 6.000 πρόσωπα που συντονίζονται για την άρτια διοργάνωση. Παράλληλα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι 96 αθλητές και 27 αθλήτριες».

Ο Μπεν Ρασίντ (μάνατζερ ξένων αθλητών) δήλωσε ότι «στόχος είναι το ρεκόρ διαδρομής, ενώ είναι εφικτός ένας χρόνος στο 2:09.00».

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης είπε: «Ο ΣΕΓΑΣ συνεχίζει να προσφέρει συνεχώς στον ελληνικό αθλητισμό και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες των αθλητών και τις οποίες υποστηρίζουμε ως ΕΟΕ μέσω της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, αλλά στη μεγάλη προσπάθεια που υλοποιείτε με τέτοια εξαιρετικά αποτελέσματα, διοργανώνοντας τόσο σπουδαίες εκδηλώσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με συνέργειες και με ιδίους πόρους. Ακούγοντας ότι 55.000 πολίτες να συμμετέχουν, αυτή προσπάθεια είναι άξια συγχαρητηρίων και η ΕΟΕ να ξέρετε ότι είναι μαζί σας».

Ο Πάκο Μποραο (πρόεδρος AIMS) δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι κάθε χρόνο εδώ, στην Αθήνα και να παρακολουθώ πως ο θρύλος του Μαραθωνίου συνεχώς μεγαλώνει και προχωρά με νέα επιτεύγματα, όπως είναι ο ύμνος».

Εκ μέρους της Περιφέρειας ο Σπύρος Πάντζας είπε: «Εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής, χαιρετίζω την έναρξη των τετραήμερων εκδηλώσεων για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Συγχαίρω όλους τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτό το σκοπό και εύχομαι καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ένα μεγάλο αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός και συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αττική. Επίσης είναι μία γιορτή, με τη διαδρομή να είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και αποτελεί μήνυμα ειρήνης, δημοκρατίας και εξάλειψης των διακρίσεων και του ρατσισμού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που γενικεύεται στην Ευρώπη η αύξηση των ακραίων φωνών. Ο Μαραθώνιος βρίσκει την Αττική πληγωμένη καθώς 99 συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή και για την Περιφέρεια αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, η ανακούφιση πληγέντων και η επιστροφή στην κανονικότητα. Προτεραιότητα επίσης, πρέπει να αποτελέσει η επέκταση της αφετηρίας, ώστε όλο και περισσότεροι δρομείς να δηλώνουν συμμετοχή. Η Περιφέρει στηρίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος με το ποσό 280.000 ευρώ, ενώ αναλαμβάνουμε και τη φιλοξενία δημοσιογράφων από το εξωτερικό προκειμένου να προβάλλουν την Ελλάδα διεθνώς».

Ο Θάνος Τάτσης από τον Δήμο Αθήνας είπε: «Ως εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων χαιρετίζουμε τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε να γίνει ακόμα καλύτερος, εμείς κάθε χρόνο από την πλευρά μας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Αυθεντικό Μαραθώνιο».

Ο Ιωάννης Γούλιος (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ) τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που δώρισε στην ανθρωπότητα το ευ αγωνίζεσθαι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η χώρα μας ενώνει τις έννοιες του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού και προσφέρει μία σημαντική εμπειρία στους επισκέπτες. Φέτος 9.000 δρομείς από 105 χώρες μαζί με συνοδούς τους, θα ζήσουν αυτή την εμπειρία. Ο τουρισμός είναι εμπειρία και για τους λόγους αυτούς στηρίζουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Ο Παναγιώτης Δημάκος (πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής) δήλωσε: «Η Αθήνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος στο τριήμερο που ακολουθεί με 55.000 δρομείς σε όλες τις αποστάσεις. Καλώ τον κόσμο να βγει στον δρόμο να χειροκροτήσει τους δρομείς, αλλά και να έρθει στο Στάδιο όχι μόνο για να ακούσει τον ύμνο «Νενικήκαμεν» και να ζήσει μια υπέροχη εμπειρία».

Τέλος, ο Στάθης Τσαούσης (εκπρόσωπος ERGO) είπε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους εμάς στην ERGO να βρισκόμαστε στο πλευρό των δρομέων καθώς τους προσέχουμε και ασφαλίζουμε. Η ERGO είναι νούμερο ένα ασφαλιστική εταιρεία σε γενικές ασφάλειες, γεγονός που μεγαλώνει την ευθύνη μας, απέναντι στους πελάτες μας, στους ασφαλισμένους και στην ελληνική κοινωνία. Έργο μας είναι να χορηγούμε μεγάλα γεγονότα, όπως είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος γι’ αυτό και στεκόμαστε αρωγοί στον ΣΕΓΑΣ στο Μαραθώνιο. Θέλω επίσης να καλωσορίσω τους περίπου 130 δρομείς που ήρθαν από όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τις πόλεις του Run Greece που θα συμμετέχουν στον αγώνα ERGO 3 χλμ. στο πλαίσιο του Μαραθωνίου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ