Κορονοϊός: Μείωση ενοικίου και επίδομα των 800 ευρώ – Έτοιμες οι νέες πλατφόρμες


Ποια ενοίκια μειώνονται κατά 40% – Αναλυτικές οδηγίες για δικαιούχους – Έως τις 31 Μαρτίου οι αιτήσεις στην Εργάνη για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει – Έως τις 20 Απριλίου για όσες είναι εν λειτουργία με μειωμένο τζίρο – Εντάσσονται 100 νέοι ΚΑΔ στη λίστα 

Το μέτρο της καταβολής μειωμένων μισθωμάτων κατά 40% αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας που επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους μισθωτούς των οποίων η σύμβαση ανεστάλη καθώς και σε αυτούς που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η έως τις 20 Μαρτίου.

Επίσης, υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε μέσω της ίδιας αίτησης και πλατφόρμας να γίνει και η μείωση 40% στο ενοίκιο των αιτούντων εφόσον φυσικά μισθώνουν κύρια κατοικία. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας supportemployees.yeka.gr

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνονται:

Α. Γενικά στοιχεία εργοδότη δηλαδή:

  1. Αν είναι φυσικό πρόσωπο ή όχι
  2. Ο αριθμός μητρώου εργοδότη
  3. Η επωνυμία του εργοδότη ή το επώνυμο
  4. Το όνομα και το όνομα πατρός
  5. Ο διακριτικός τίτλος
  6. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ
  7. Ο ΑΦΜ
  8. Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας και η περιγραφή του ΚΑΔ
  9. Η ημερομηνία έναρξης

Β. Τα στοιχεία του εργαζόμενου δηλαδή

  1. Ο ΑΦΜ του εργαζόμενου
  2. Ο ΑΜΚΑ
  3. Το επώνυμο και το όνομα
  4. Το όνομα πατρός
  5. Το όνομα μητρός
  6. Κινητό τηλέφωνο
  7. E mail
  8. Αριθμό Τραπεζικού λογαριασμού

Το ηλεκτρονικό έγγραφο έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώσει αν έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Επίσης, αν έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας τους ή αν ο ίδιος έχει αποχωρήσει οικειοθελώς μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σήμερα υπεγράφησαν οι δυο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι δύο υπουργικές αποφάσεις αφορούν

  • Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και
  • Την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).

Με το ανωτέρω μέτρο – την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά). δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων σε όλες τις μισθώσεις. Το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιουμένους και ως προς το δίμηνο χρόνο ισχύος του, καθόσον αφορά αποκλειστικά:

  • Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (δείτε την κατάστασή τους στο www.pomida.gr), και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και
  • Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

Το μέτρο αυτό της μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων δεν αφορά τους πάντες, αλλά ειδικά όσους παραπάνω αναφέρονται.

Επίσης, ειδικότερα σε ότι αφορά τα μισθώματα κατοικιών είναι σαφές ότι δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

Ομοίως δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ