Απαγόρευση κυκλοφορίας – Ζαριφόπουλος: Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο από τα SMS στο 13033


Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις βεβαιώσεις που οφείλουν να έχουν μαζί τους όλοι οι πολίτες που βγαίνουν από το σπίτι τους, προκειμένου να δηλώνουν τον λόγο της μετακίνησής τους, προχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζαριφόπουλος κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο sms, ενώ στην πλειοψηφία τους οι οδηγοί που ελέγχθηκαν, είχαν φροντίσει να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση με τον λόγο μετακίνησης.

Πέρα από τους έξι λόγους που αναγράφονται στο σχετικό έντυπο, ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει και η λύση της «λευκής κόλλας χαρτί».

Μπορεί, δηλαδή, κάποιος που είτε δεν μπορεί να στείλει sms είτε δεν μπορεί να εφοδιαστεί βεβαιώσεις από το gov.gr, να αναγράψει τον λόγο μετακίνησής του σε ένα χαρτί και να το επιδείξει στον αστυνομικό σε περίπτωση ελέγχου του.

«Όλοι οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν ατομική ευθύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό πάνω από κάθε πολίτη», τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος. «Το κράτος δεν έρχεται τιμωρητικά, δεν θέλουμε να εισπράξουμε. Αλλωστε, τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πάνε όλα στο εθνικό σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουν προβλεφθεί στο σχετικό έντυπο, για παράδειγμα οι αγράμματοι ή αυτοί που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, τόνισε πως «Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να καλύψουμε την πλειονότητα των περιπτώσεων», ενώ συνεχώς θα γίνονται νέες διευκρινίσεις.

Ξεκαθάρισε ότι «τα μηνύματα σβήνονται αυτομάτως. Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο. Δεν τίθεται θέμα παρακολούθησης». Σε περίπτωση που ένας πολίτης στείλει μήνυμα και δεν λάβε απάντηση, το απεσταλμένο μήνυμα αποτελεί απόδειξη όσον αφορά τον λόγο μετακίνησής του, τόνισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τα ταξί, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ναι μεν ισχύει ο περιορισμός των δύο ατόμων, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως ένα άτομο που πρέπει να συνοδεύεται. «Θεωρώ ότι είναι ευκαιρία να εντάξουμε την τεχνολογία στη ζωή μας», είπε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ