Κορονοϊός: Η ανακάλυψη που «γεννά» ελπίδες για το εμβόλιο


Ο γενετικός κώδικας, που έχει ο νέος κορονοϊός, παραμένει σχετικά σταθερός καθώς η διασπορά του στον ανθρώπινο πληθυσμό συνεχίζεται, αποκαλύπτουν επιστήμονες στην Washington Post.

Αυτή η σχετική σταθερότητα δίνει την ελπίδα στους επιστήμονες ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί θα είναι αποτελεσματικό.

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει, ότι ο νέος κορονοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα τελικό εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ, αν όχι καθόλου, για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη νόσο COVID-19.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η βραδεία μετάλλαξη του κορονοϊού, εάν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, σημαίνει ότι οι λοιμωξιολόγοι μπορούν να βασιστούν για αρκετό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος εμβολίου που θα καταπολεμά αρκετά αποτελεσματικά τον ιό.

Το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί 4-10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με μοριακό γενετιστή από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων όταν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλλει ο κορονοϊός. Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μας δίνει ελπίδα ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα είναι μίας και μόνο εφάπαξ χορήγησης, αντί να χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη», δήλωσε ο ίδιος στην Washington Post.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ