Κορονοϊός: Πώς έχουν αντιμετωπίσει άλλες χώρες το οικονομικό «τσουνάμι» της πανδημίας


Κορονοϊός: Η κρίση της πανδημίας του Covid-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία και οι χώρες η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν τους πολίτες οι οποίοι μένουν χωρίς δουλειά αφού έχουν «νεκρώσει» πολλοί κλάδοι της αγοράς

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοίνωσε προ 24ώρων ένα πακέτο μέτρο το οποίο σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ολοένα και θα διευρύνεται για να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα της αγοράς. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ελληνικό κι έτσι πολλές χώρες έχουν κάνει αντίστοιχες κινήσεις.

Στο 15% του ΑΕΠ φτάνουν τα μέτρα που έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, 21% του ΑΕΠ στην Ιταλία, 14.3% του ΑΕΠ στη Γαλλία, 10% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ (2 τρισ δολάρια), 117 δισ. στην Ισπανία με το συνολικό πακέτο στήριξης να φθάνει το 20% του ΑΕΠ, 10% του ΑΕΠ στη Γερμανία σε δανεισμό από τις αγορές συν: 156 δισ δαπάνες προϋπολογισμού, 500 δισ. ευρώ δανειοδότηση μέσω της kFW, 100 δισ. ευρώ για αγορά ποσοστών σε επιχειρήσεις και άλλα 50δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τα 800 ευρώ που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, στην Γαλλία αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί με κρατικούς πόρους για 2 μήνες το 100% του μισθού. Στην Πορτογαλία η δημόσια αναπλήρωση φτάνει στο 75%, στη Σουηδία στο 95%.

Στη Δανία το κράτος καταβάλλει το 75% του μισθολογικού κόστους (μέχρι τα 2.300 ευρώ περίπου / 23.000 κορόνες), με την προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να συμπληρώσουν το υπόλοιπο 25%. Ανάλογα μέτρα συγκράτησης των μισθών λαμβάνει και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καλύπτοντας το 70% του μισθολογικού κόστους, για ποσό έως 3.200 ευρώ και για 3 μήνες.

Στη Γερμανία θα επιδοτηθεί έως το 67% του καθαρού μισθού των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν θέσει το προσωπικό τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Από την άλλη, στην Ολλανδία η κάλυψη φτάνει έως 90% της μισθολογικής δαπάνης για κάθε τύπο απασχόλησης μέσα από το σχήμα Επείγουσας Στήριξης για την Απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους Financial Times τα μέτρα που έχουν ληφθεί εντός της ΕΕ είναι:

Γερμανία

Η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα έκτακτο «συμπληρωματικό» προϋπολογισμό ύψους 156 δισ. Ευρώ για το 2020. Περιλαμβάνει σχέδιο 50 δισ. Ευρώ για άμεσες επιχορηγήσεις σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που έχουν χάσει την πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις. Οι εταιρείες με μέχρι 5 υπαλλήλους θα είναι επιλέξιμες για μια εφάπαξ πληρωμή € 9.000 για τρεις μήνες. Όσοι έχουν μέχρι 10 εργαζόμενους θα λάβουν € 15.000.

Το Βερολίνο δημιουργεί επίσης ένα κεφάλαιο διάσωσης ύψους 500 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων με περισσότερους από 250 εργαζομένους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Θα είναι επίσης εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει μερίδια σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκδιώξουν τους ενοικιαστές που μένουν πίσω στο ενοίκιο τους εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί απεριόριστα μετρητά σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας υπό μορφή δανείων από την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW. Το κράτος θα είναι υπεύθυνο για το 90% του κάθε δανείου, τις ίδιες τις τράπεζες των εταιρειών για το υπόλοιπο 10%.

Η κυβέρνηση επεκτείνει επίσης ένα κρατικά επιδοτούμενο σχέδιο για την αποζημίωση των εργαζομένων που αποστέλλονται από τους εργοδότες τους κατά τη διάρκεια οικονομικής κρίσης. Το Βερολίνο αναμένει ότι περίπου 2.35 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντλήσουν την αποζημίωση, κοστίζοντας το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ύψους 10,05 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί απεριόριστη δημοσιονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού – μια στρατηγική πολλαπλών επιπέδων που λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπράνο Λε Μαιρέ, θα κοστίσει 45 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Μακρόν ξεκίνησε την πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένου ενός «εξαιρετικού και μαζικού» μηχανισμού για την καταβολή των εργαζομένων που προσωρινά απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις που πλήττονταν από κρίσεις. Οι αναβολές εταιρικών φόρων και οι πληρωμές στήριξης για τους εργαζόμενους αναμένεται να είναι τα πιο δαπανηρά στοιχεία στη σειρά μέτρων της Γαλλίας.

Ο κ. Le Maire δήλωσε ότι τα πυρομαχικά για την υποστήριξη της οικονομίας περιλάμβαναν επίσης 300 δισ. Ευρώ γαλλικών κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις και 1 δισ. Ευρώ για τέτοιες εγγυήσεις από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Άλλες κινήσεις περιλαμβάνουν την πιθανή διάσωση εταιρειών με κρατικές συμμετοχές, όπως η Air France, οι αναβαλλόμενοι φόροι εταιρειών και οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και οι πληρωμές για »«αναρρωτικές άδειες σε γονείς που δεν είναι άρρωστοι, αλλά πρέπει να μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά τους, είναι κλειστά.

Ιταλία

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουτελτιέρι υποσχέθηκε ότι «κανείς δεν θα μείνει μόνος», καθώς η Ρώμη αρχίζει να διανέμει κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης μέχρι 25 δισ ευρώ.

Τα κυριότερα μέτρα είναι η παροχή 1,15 δισ. Ευρώ για το ιταλικό σύστημα υγείας και 1,5 δισ. Ευρώ για τον οργανισμό πολιτικής προστασίας του, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της αντίδρασης του κορονοϊού της χώρας.

Άλλα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν εφάπαξ πληρωμές ύψους 500 ευρώ ανά άτομο για τους αυτοαπασχολούμενους, κρατική στήριξη για εταιρείες που πληρώνουν αποζημιώσεις για το προσωπικό τους, πάγωμα στις απολύσεις εργαζομένων και επιδόματα μετρητών για τους Ιταλούς που εξακολουθούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια το κλείδωμα.

Θα υπάρξει επίσης οικονομική στήριξη για τις ιταλικές οικογένειες που έχουν παιδιά στο σπίτι και για τους οδηγούς ταξί και τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που συνεχίζουν να εργάζονται παρέχοντας επείγουσες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες χαρακτήρισε την «μεγαλύτερη κινητοποίηση πόρων στη δημοκρατική ιστορία της Ισπανίας» για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού. Το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού σχεδίου είναι 100 δισ. Ευρώ εγγυήσεις κρατικών δανείων για επιχειρήσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ρευστότητας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλες κυβερνητικές αναλήψεις υποχρεώσεων θα ανέλθουν σε 17 δισ. Ευρώ. Το σύνολο της δέσμης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων που προκλήθηκαν από τις εγγυήσεις δανείων, θα ανέλθει σε 200 δισ. Ευρώ.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ για τις πληρωμές υποθηκών για άτομα των οποίων το εισόδημα έχει πληγεί από την κρίση και ένα παρόμοιο μορατόριουμ για λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Το διάταγμα διευκολύνει επίσης την προσωρινή αναστολή των καθηκόντων και όχι την απόλυση, καθώς και τη διατήρηση όλων των παροχών. Ορισμένες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης θα ανασταλούν και θα διατεθούν 600 εκατ. Ευρώ για να βοηθήσουν τα ευάλωτα άτομα και εκείνα που εξαρτώνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ