Κορονοϊός ΕΕ: Βοήθεια ύψους 38 εκατ. ευρώ στέλνουν οι Βρυξέλλες στα Δυτικά Βαλκάνια


Κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί ποσό ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η επιδημία Covid-19.

Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες, αντιδραστήρια, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και φόρμες στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία (4 εκατ. ευρώ), τη Β. Μακεδονία (4 εκατ.), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (7 εκατ.), το Μαυροβούνιο (3 εκατ.), το Κόσοβο (5 εκατ.) και τη Σερβία (15 εκατ.), ανέφερε μια εκπρόσωπος.

Οι χώρες αυτές φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ για την αγορά ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες για το προσωπικό των νοσοκομείων.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, θα είμαστε πάντα εκεί για τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων, που ανήκουν στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σε ανακοίνωσή του. «Θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας του αλλά και να προωθήσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να μετριάσουν τις κοινωνικόοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πακέτο, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τους «ανατολικούς εταίρους» της ΕΕ, δηλαδή την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη της στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία πολλαπλασιάζουν τις πρωτοβουλίες στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπλεξε το εγκώμιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επαινώντας όμως ταυτόχρονα και την Κίνα. Οι Κινέζοι «είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά, μετά την άφιξη της κινεζικής βοήθειας στο Βελιγράδι.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ