ΕΦΚΑ: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται παράταση για τις ασφαλιστικές εισφορές


Οδηγίες για την παράτασης της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις

Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δεν επιβαρύνεται με τόκους ή προσαυξήσεις.

Στις παρατάσεις υπάγονται οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που:

  • απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
  • έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020,
    που αναφέρεται στον πίνακα του εγγράφου.

Ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας που είναι απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μηνών 02/2020 και 03/2020 οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Οι περιλαμβανόμενες στις ανωτέρω Α.Π.Δ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των νέων προβλεπόμενων προθεσμιών.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που εργάζονται σε αυτούς κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών.

Ως «κύρια δραστηριότητα» ορίζεται τετραψήφιος ΚΑΔ υπό τον οποίον συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες του σε εξαψήφιο και οκταψήφιο ΚΑΔ. Στη δε περίπτωση που ορίζεται ως κύρια δραστηριότητα εξαψήφιος ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται και όλες οι κατηγορίες των αντίστοιχων οκταψήφιών του.

Ως «δευτερεύουσα βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018», ορίζεται ο δευτερογενής ΚΑΔ επιχείρησης – εργοδότη όπου τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού, κατά την 20/3/2020, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.».

Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν τις ΑΠΔ για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Έτσι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οι ασφαλιστικές εισφορές χρονικών περιόδων 02/2020 και 03/2020, καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 01/10/2020 και από 01/11/2020 αντίστοιχα.

Για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις Α.Π.Δ. των ως άνω χρονικών περιόδων θα διενεργηθεί αυτόματος Κεντρικός Έλεγχος (Ε.Δ.Κ.), μετά τις 10/06/2020.

Διατηρείται η δυνατότητα Έλεγχου Δηλωθέντων Καταβληθέντων (Ε.Δ.Κ.) από τις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α, για τη χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που εκδοθεί Πράξη Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε/Α.), θα πρέπει να ακυρωθεί μέσω της έκδοσης Απόφασης Ακύρωσης Μείωσης (ΑΚΜ), εφόσον περιέχει μόνο τις ανωτέρω χρονικές περιόδους.

Εάν η Π.Ε.Ε./ Α, περιέχει χρονικές περιόδους έως τον 01/2020 καθώς και από τον 04/2020 και εντεύθεν, θα πρέπει να μειωθεί κατά το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών του 02/2020 και 03/2020, ώστε να παραμείνει ισχυρή για το υπόλοιπο ποσό.

Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και για τις μετέπειτα εκδοθείσες Πράξεις Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) ΑΚ.

Οι παρατάσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις:

• που εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που

• μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, Συνέπεια των ανωτέρω είναι η παράταση καταβολής να παύει αυτοδικαίως, και οι οφειλές να επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ