Επιστρεπτέα προκαταβολή – myBysinessSypport: Ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε αίτηση


Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας για την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς σήμερα το βράδυ ανοίγει η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνονται η νέα ειδική πύλη υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων για την “Επιστρεπτέα Προκαταβολή” που θα μπορεί να διατεθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 έως 500 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και του αν υπάγονται σε επιλέξιμο ή σε πληγέντα ΚΑΔ.

Όροι και προϋποθέσεις

Η επιδότηση ονομάστηκε “Επιστρεπτέα Προκαταβολή” καθώς θα πρέπει οι εταιρείες να την επιστρέψουν – εξ ολοκλήρου ή εν μέρει – μετά από 5 χρόνια ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Θα διατίθεται με χαμηλό επιτόκιο και με το πρώτο έτος περίοδο χαρίτος.

Η ενεργοποίησή της προβλέπεται στην ΠΝΠ που εκδόθηκε χθες. Ορίζεται το «Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής». Αναφέρεται πως με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις χορήγησης και επιστροφής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία, ο τρόπος καταβολής και επιστροφής της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Επίσης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Οι αιτήσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (είχε ορισθεί η 2α με 10η Απριλίου, αλλά μένει να οριστικοποιηθεί) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXISnet (myBysinessSypport).

Στόχος είναι να διατεθεί εντός του Απριλίου. Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του ΤAXISnet. Προϋπόθεση είναι να διατηρούνται οι θέσεις απασχόλησης.

Κάποια από τα κριτήρια εξετάζεται να είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Ουσιαστικά ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία επιδεινώνονται.

Μετά την περίοδο χάριτος, τα υπόλοιπα 4 έτη, θα επιστρέφεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ