Αν ισχύουν οι προβλέψεις, θα έχουμε 175000 χιλ. θανάτους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα;


Ο προβληματισμός σε όλους τους Έλληνες είναι τεράστιος

Πέρα από την οικονομική καταστροφή και την αβεβαιότητα για το μέλλον, τα ψυχοσωματικά προβλήματα που θα δημιουργήσει η νέα πραγματικότητα, αλλά και τις παράλληλες απώλειες (αυτοκτονίες, καρδιακά, εγκεφαλικά), σύμφωνα με την καμπύλη εξέλιξης της νόσου του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και τις προβλέψεις για 5 με 6 εκατομμύρια Έλληνες που θα νοσήσουν τους επόμενους μήνες από τον ιό, τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις, τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 1514 (μέχρι 6μμ την 02/04/2020) και επίσημα πιστοποιημένους θανάτους 53. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 3.5% ή αλλιώς οι 3.5 στους 100 ανθρώπους που νοσούν από τον Covid-19 πεθαίνουν.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις (13.00μμ την 03/04/2020) έχουμε 1.018.948 κρούσματα, με 53.211 καταγεγραμμένους θανάτους (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι θάνατοι είναι 56 και όχι 53). Άρα έχουμε ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 5,2% ή αλλιώς 5.2 θάνατοι ανά 100 ανθρώπους.

Το ερώτημα είναι το εξής. Αν κρατήσουμε το “καλό” σενάριο που διαμορφώνεται έως αυτή την ώρα στην Ελλάδα, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 3,5% και όχι 5.2% που είναι ο μέσος όρος Παγκοσμίως και δεδομένου ότι ο κος Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες που θα νοσήσουν από αυτή την πανδημία θα είναι 5 με 6 εκατομμύρια, οι θάνατοι στην Ελλάδα θα είναι 175.000 χιλιάδες.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή μια πραγματικότητα που θα βιώσουμε τους επόμενους μήνες;

Στη γειτονική Ιταλία, έχουμε ποσοστό θανάτων πάνω από 10%. Δηλαδή 10 στους 100 που νοσούν από τον κορονοϊό πεθαίνουν. Βέβαια, η Ιταλία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που ο ιός “χτυπάει” ομάδες μεγάλων ηλικιών.

Πέρα από τα σενάρια και τις προβλέψεις λοιμοξιολόγων και της επιστημονικής κοινότητας, η Ελλάδα δείχνει να αντέχει στον “αόρατο εχθρό”. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Η εξέλιξη του ιού το επόμενο διάστημα, σίγουρα θα φέρει ραγδαίες ανατροπές, δεδομένου ότι η πόλη Ουχάν από όπου ξεκίνησε ο φονικός ιός μπήκε σε μια δεύτερη φάση έξαρσης της νόσου τα τελευταία 24ωρα καταγράφοντας 4 νέους θανάτους και δεκάδες κρούσματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ