Κορονοϊός-Airbnb: Πώς θα πάρουν οι ιδιοκτήτες αποζημίωση από τις ακυρωμένες κρατήσεις


Πρόγραμμα βοήθειας ύψους 250 εκατ. δολ.  ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στους οικοδεσπότες η μεγαλύτερη εταιρεία διαμοιρασμού στον κόσμο. 

Η Airbnb όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωση της προτίθεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες για τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν στα καταλύματα τους λόγω κορονοϊου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της θα καταβάλει το 25% της αξίας της κάθε ακυρωθείσας κράτησης.

Μοναδική προϋπόθεση είναι αυτή να πραγματοποιήθηκε μέχρι και τις 14 Μαρτίου, με άφιξη του επισκέπτη μεταξύ της 14ης Μαρτίου και της 31ης Μαΐου.

Η εταιρεία όμως δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες στους οικοδεσπότες μέσω σχετικού email. Επίσης η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων από την Airbnb προς τους ιδιοκτήτες θα γίνονται κάθε μήνα. Δηλαδή, μία πληρωμή στο τέλος Απριλίου και μία ακόμα στο τέλος Μαΐου. Αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν θα αφορά το σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία ή μόνο μερικές εξ αυτών, προεξαρχόντων των ΗΠΑ.

Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή» σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπάρχει η αίσθηση ότι το ποσό προορίζεται κατ’ αρχάς για τις ΗΠΑ και εφόσον υπάρξει περίσσευμα ενδέχεται να διανεμηθεί και σε άλλες αγορές.

Παράλληλα, εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον είναι επαρκή τα σχεδόν 230 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις απώλειες που έχουν προκύψει από τις εκατοντάδες χιλιάδες ακυρωθείσες κρατήσεις που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως, έστω και με το ποσοστό του 25% που έχει ορίσει η Airbnb.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ληφθεί το παραπάνω βοήθημα, θεωρείται απίθανο να μπορέσει να καλύψει μέρος έστω των απωλειών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και νέα κίνηση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να αποτρέψει τη μαζική εκροή αγγελιών ακινήτων από την πλατφόρμα της λόγω της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η Airbnb θα λάβει μια σημαντική ένεση ρευστότητας, καθώς οι επενδυτικές εταιρείες Silver Lake και Sixth Street Partners θα επενδύσουν κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολ. για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας φιλοξενίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ