Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση – Απώλεια 2,5 του ΑΕΠ για κάθε μήνα «λουκέτου»


Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), αντί για τις 6, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ξεκινάει μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις στην ιστορία του Eurogroup

Η καθυστέρηση στην ώρα έναρξης μαρτυρά τις εναγώνιες προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις όλων των μερών, προκειμένου να προσέλθουν στο νέο γύρο των εξ αποστάσεως συζητήσεων.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσαν την πίεση στην Ολλανδία να «ξεμπλοκάρει» την οικονομική στήριξη, ύψους μισού τρισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορoνοϊού, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η Ελλάδα βυθίζεται φέτος σε πολύ βαθιά ύφεση παραδεχόμενος την απώλεια – και στην Ελλάδα – ίση με το 2,5% του ΑΕΠ για κάθε μήνα «λουκέτου».

Ο κ. Σταϊκούρας προέβη και στην παραδοχή πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις τριών αξόνων αξίας περίπου 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας το Σώμα της Βουλής ζήτησε να ριχθούν στη μάχη και άλλα εργαλεία. Ακόμη, έκανε σαφές ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών όχι μόνο για τον 4ο πυρήνα – ενός νέου ταμείου διάσωσης – αλλά και για το θέμα του δανείου του ESM και των πιέσεων που ασκούνται ούτως ώστε να περιέχει ρήτρες.

Επανέλαβε δε την ελληνική θέση για την «έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου», αλλά και για την αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ καθώς και για την ενίσχυση του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ