Πολλαπλασιάζονται οι γυναίκες με ακράτεια – Τι συμβαίνει;


Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών αναφέρουν ακράτεια της ουροδόχου κύστης και πολλές λένε ότι είναι σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ.

Περισσότερες από 1.000 γυναίκες ηλικίας 50-80 ετών συμμετείχαν στην έρευνα, εκ των οποίων το 43% ηλικίας 50-64 ετών και το 51% ηλικίας 65 ετών και άνω δήλωσε ότι υπέφερε από ακράτεια. Η εθνική δημοσκόπηση διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πολιτικής και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η ακράτεια ούρων είναι κάτι κοινό και υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των γυναικών που παρουσιάζουν ακράτεια δεν έχουν μιλήσει σε γιατρό σχετικά με το πρόβλημά τους. Μόλις το 38% δηλώνει ότι έχει κάνει ασκήσεις Kegel για την ενίσχυση των μυών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να κρατηθούν τα ούρα, έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης National Poll on Healthy Aging.

Πολλές γυναίκες βασίζονται σε διάφορες στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η χρήση μαξιλαριών, η χρήση ειδικών εσωρούχων, ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών και η χρήση σκοτεινών ενδυμάτων για τη συγκάλυψη σημείων διαρροής.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι η ακράτεια ούρων είναι κάτι κοινό και υπάρχει θεραπεία, οι γυναίκες δεν πρέπει να ζουν με αυτήν» τόνισε η δρ Carolyn Swenson του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ειδικός στη γυναικεία πυελική ιατρική.

Μεταξύ των γυναικών που πάσχουν από ακράτεια, το 41% ​​δήλωσε ότι ήταν ένα «μεγάλο πρόβλημα» ή «κάπως πρόβλημα». Το ένα τρίτο ανέφερε ότι αντιμετωπίζει ένα επεισόδιο σχεδόν καθημερινά. Σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία.

Τα δύο είδη ακράτειας

Οι πιο συχνές αιτίες της διαρροής ήταν ο βήχας και το φτέρνισμα – που αναφέρθηκαν κατά 79%. Αυτή είναι η ακράτεια λόγω φυσικού στρες (ύστερα από προσπάθεια), όπου ο μηχανισμός κλεισίματος στην έξοδο της κύστης δεν συγκρατεί τα ούρα με αρκετή αντίσταση. Έτσι, όταν το άτομο κάνει δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως ο βήχας ή το σήκωμα κάποιου βάρους, τότε παρατηρείται διαρροή ούρων από την κύστη.

Το είδος της ακράτειας που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσει κάποιος στο μπάνιο αναφέρθηκε από το 64%. Αυτό οφείλεται στην υπερδραστήρια κύστη. Σημαίνει ότι η κύστη ξεκινάει τις συσπάσεις για την αποβολή των ούρων ενώ ακόμα γεμίζει και χωρίς τη βούληση του ατόμου. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται επιτακτική ακράτεια.

Τα συμπτώματα αυτά είναι σημάδια δύο διαφορετικών τύπων ακράτειας, εξήγησε η Swenson. Οι γυναίκες με ακράτεια από στρες έχουν διαρροή όταν γελούν, βήχουν, φυσούν τη μύτη ή ασκούνται. Ο άλλος τύπος, η επιτακτική ακράτεια, είναι θέμα μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης που δεν ελέγχεται κι έτσι κάποιος τρέχει στο μπάνιο χωρίς να μπορεί να κρατηθεί.

Το σημαντικό, είπε η Swenson, είναι ότι και οι δύο τύποι ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν. «Έχουμε τόσες πολλές επιλογές τώρα, που, ενώ θα δίσταζα να πω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το 100% των περιπτώσεων, μπορούμε σίγουρα να συμβάλουμε στη βελτίωση των συμπτωμάτων για όλες τις γυναίκες με ακράτεια ούρων» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ