Κορονοϊός – Γρίφος η Οικονομία: Οι κρατικές ενέσεις ρευστότητας αντίδοτο στη «χασούρα»


Κορονοϊός: Μεγαλώνουν τα ποσοστά της ύφεσης, με βάση τα νέα δεδομένα από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό μέτωπο, λόγω των αυξανόμενων σεναρίων πως ο κορονοϊός ενδέχεται να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και το φθινόπωρο.

Οι εξαγωγές κι οι επενδύσεις έχουν μπει στον «πάγο» λόγω της πανδημίας, η οποία συν τοις άλλοις σαρώνει τις χρηματαγορές, απαγορεύοντας έτσι τις κινήσεις και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Το Real estate, το λιανεμπόριο, η οικονομία και ο Τουρισμός, είναι «σε αναστολή».

Είναι εμφανές λοιπόν πως ο κορονοϊός γκρέμισε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020.

Οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται συνεχώς, ενώ αβέβαιη παραμένει η επόμενη μέρα για την οικονομία κάθε χώρας.

«Πρέπει να χτίσουμε ένα πλοίο για να ταξιδέψουμε αύριο. Αν ετοιμάσουμε ποταμόπλοιο και πάμε να το ρίξουμε στην ανοιχτή θάλασσα, θα βουλιάξει. Αν φτιάξουμε κρουαζιερόπλοιο και βρούμε μπροστά μας ποτάμι, θα είναι και πάλι άχρηστο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα αρκετά ψηλά ή στην κορυφή του λόφου για να δούμε τι υπάρχει από πίσω και τι θα μείνει ίδιο ή θα αλλάξει, όταν ανοίξουν τα σπίτια και τα σύνορα που έχει βάλει στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων ο κορονοϊός.», αναφέρουν κορυφαίοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, χαράσσοντας τα σχέδια και τα μέτρα για το σήμερα και το αύριο της κρίσης.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν ψευδαισθήσεις και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η όποια προσπάθεια ανάκαμψης θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο, με την προσδοκία ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα περιοριστούν στα μέτρα- ασπιρίνες, που σκιαγράφησε το Eurogroup.

Στο καλό σενάριο, που δυστυχώς δεν είναι το επικρατέστερο, κάποιες τουριστικές μονάδες θα λειτουργήσουν από τον Ιούλιο και μετά, ποντάροντας στον εσωτερικό τουρισμό αλλά και σε αγορές, όπου ο κορoνοϊός άφησε λιγότερα σημάδια (π.χ. Ισραήλ, βαλκανικές χώρες). Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΕΠ μπορεί να χάσει ως και 30 δις μόνο από τον Τουρισμό.

Το ΚΕΠΕ, στην τελευταία του ανάλυση, εκτιμά, πάντως, ότι η αύξηση των δημόσιων δαπανών, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ύφεση.

Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι μια αύξηση της κρατικής καταναλωτικής δαπάνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 στην ελληνική οικονομία κατά €5 δις, το οποίο αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ, θα προκαλέσει μία συνολική (άμεση και έμμεση):

• αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 3,97 ποσοστιαίες μονάδες
• αύξηση της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 167,62 χιλιάδες θέσεις εργασίας ή κατά περίπου 3,90 ποσοστιαίες μονάδες
• αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου €1,8 δις.

«Αν δεν πιεστούν συντονισμένα όλοι σαν μία αλυσίδα, τότε και ένας κρίκος να σπάσει, θα σπάσει όλη η αλυσίδα. Γι’ αυτό κρατάμε πυρομαχικά», λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ιδίως μάλιστα όσο η Ευρώπη δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε πιο γενναίες «κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα».

Στη λογική αυτή και οι βόμβες ρευστότητας θα παγώνουν, μαζί με την υπόλοιπη οικονομία. Η πασχαλινή αγορά δεν θα έβλεπε Ανάσταση πριν αρθεί το lockdown και γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να κάνει «κράττει στις ενέσεις ρευστότητας μέχρι να φανεί στεριά», ελπίζοντας για πρόσω ολοταχώς από τον Μάιο και μετά.

Οι τομείς στους οποίους αφορούν οι θετικές επιδράσεις μίας αύξησης των κρατικών δαπανών στο ΑΕΠ και την απασχόληση σχετίζονται με τους παρακάτω τομείς:

«Δημόσια Διοίκηση», «Εκπαίδευση», «Ανθρώπινη Υγεία», «Αγροτικός Τομέας», «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας», «Παραγωγή Τροφίμων», «Διαμονή και Εστίαση» και «Λιανικό Εμπόριο».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ